En sträckning och den där stigande, akuta smärtan – du har fått nackspärr! Nacksmärta kan dock bero på fler saker än nackspärr, även om det är en vanlig åkomma. Idag har de flesta upplevt nacksmärta på ett eller annat sätt, något som har en enkel förklaring. Stillasittande arbete är dåligt för kroppen, särskilt rörelseapparaten som axlar, nacke och rygg. Smärtan i nacken kan vara ihärdig och otroligt akut. Trots det kan det vara skönt att veta att nackspärr inte är farligt, även om det gör ont. Så vilken typ av nacksmärta behandling finns?

Rehabilitering för nacken

Intensiv smärta i nacken kan vara oerhört obehagligt men ofta finns det inte någon snabb lösning. Vid akuta besvär kan smärtstillande tas, exempelvis paracetamol. Vissa upplever att värme lindrar smärtan, även kyla. Det kan verka lindrande med en ispåse, tänk bara på att inte lägga den direkt mot huden. Eftersom nacksmärta ofta är ett symptom snarare än en sjukdom gäller det att försöka ta reda på orsaken. Det kan ofta vara svårt att veta varför man får ont i nacken. Vanliga orsaker är arbetsställning, synbesvär, problem med ryggen eller en skada, exempelvis Whiplash. De vanligaste nackbesvären är nackspärr, spänningsvärk, sträckning eller diskbråck. Om smärtan är ihärdig och inte går över kan det vara bra att besöka en kiropraktor eller en naprapat.

Vanlig rehab för nacke

En vanlig behandling för nackont är riktad egenvårdsträning, en medicinsk träning som kan innehålla olika typer av stretching. Ibland kan även mobilisering och ledmanipulation vara hjälpsamt. För långvarig smärta tycker vissa att de blir hjälpta av akupunktur. Det finns olika sätt att behandla smärta i nacken, men för att du ska få rätt hjälp är det bäst att prata med en rygg- och nackspecialist. Även sjukgymnaster har bra koll på rörelseapparaten och kan ge tips om stretchingar och skonsamma träningspass som är bra för nacken, axlarna och ryggen.

Bra hjälp inom rygg och rehab

Många lider idag av smärta i rygg, axlar och nacke, något som kan leda till sjukskrivningar eller nedstämdhet. Om du själv upplever att du ofta besväras av nacksmärtor kan du kontakta en läkare eller en naprapat. Det viktiga är att utesluta sjukdomar och lokalisera problemet, orsaken och hur man bäst behandlar. Ett individuellt framtaget tränings- och rehabpass är viktigt för att du ska kunna bli bättre. Tanken är att du dels ska kunna träffa en sjukgymnast men också träna själv på egen hand hemma.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”