Doktorer kan specialisera sig inom flera olika områden och inriktningar. Ett exempel är ortopedi, en inriktning som sedan kan specialiserar ännu mer, exempelvis inom idrottsmedicin, reumatologisk kirurgi och ryggkirurgi. Samtliga kan beröra just ryggen på ett eller annat sätt och just ryggkirurgi innebär att doktorn även kan kallas för en ryggspecialist. Vi går igenom när du kan behöva träffa en ryggläkare eller sjukgymnast, olika behandlingar för svåra ryggsmärtor och hur du kan hitta ryggspecialist i Stockholm eller annan storstad.

diskbråck ländrygg

När behöver du träffa en ryggradsspecialist?

Oftast börjar du inte med att träffa en ryggspecialist, du träffar en allmän doktor, en fysioterapeut, en naprapat eller någon annan som kan behandla olika typer av ryggskador och ryggsmärtor. I de flesta fall är smärtan tillfällig eller behandlingsbar. Det finns dock tillfällen då läkarna, fysioterapeuterna och alla andra som vanligtvis skulle kunna behandla dig inte riktigt klarar av detta. Det kan bero på flera faktorer men inte minst att ryggskadan eller besväret är för komplicerat. Det är här som en ryggspecialist kommer in i bilden. Ryggspecialisterna kan även kopplas in när vanlig sjukgymnastik inte ger det resultat man vill ha.

Olika behandlingar som en ryggradsspecialist kan utföra

Det beror helt på skadans art. En ryggspecialist i Stockholm börjar oftast med en utredning för att kunna komma fram till en egen diagnos. Naturligtvis tar de även hänsyn till tidigare behandlingar och resultat, det är trots allt viktigt att se vad som gett resultat och vad som inte har hjälpt alls. Ett vanligt inslag hos en ryggspecialist i Stockholm är MR eller röntgen. Det kan även förekomma röntgenguidade injektioner, en metod som används för att hitta källan till ryggbesvären.

Perkutan vertebroplastik och ballongkyfoplastik

Perkutan vertebroplastik och ballongkyfoplastik är två exempel på behandlingar för svåra ryggsmärtor på grund av kotkompression. Vid kotkompression trycks en ryggkota ihop, vilket leder till olika grader av smärta. Själva kotkompressionen kan bero på olika saker, vilket är en av flera anledningar till att besöka en ryggspecialist då de kan utreda källan till besvären. Två av metoderna som en ryggspecialist i Stockholm kan använda sig av för att behandla detta är perkutan vertebroplastik, vilket innebär att ryggkotan stabiliseras genom att injicera cement, samt ballongkyfoplastik vilket är en variant av den förstnämnda metoden fast då utförs stabiliseringen med ballonger. Dessa behandlingar är dock sällan bland de första som rekommenderas, oftast behandlas smärtorna med träning och rehabilitering, oavsett om du går till bästa ryggspecialist i Sverige eller någon annan.

Ryggradsdeformation

Deformerad rygg är i regel mycket smärtsamt. Deformationen kan bero på olika saker, bland annat skolios vilket innebär att ryggraden är krökt och roterad. Den krökta ryggen kan leda till att vissa kotor komprimeras samt många andra problem. Vid ryggradsdeformationer får du oftast prata med en ryggspecialist. Lättare skolios brukar inte behandlas men svår skolios kan behandlas på olika sätt, exempelvis med korsett, med kiropraktik och i vissa fall med en steloperation. Lätt skolios kan förvärras med tiden, så det är viktigt att ha koll på utvecklingen via en läkare.

Ryggrehabilitering

Det är inte alltid nödvändigt att hitta bästa ryggspecialist i Sverige om du har ryggsmärtor eller andra ryggproblem. Oftast räcker det med en erfaren fysioterapeut eller duktig sjukgymnast. Det finns många tjänster som är bra för rehabiliteringen av ryggen, exempelvis vid skada, sjukdom eller efter en operation.

Hitta bästa ryggradsspecialisten för dig

Du behöver sällan hjälp av den bästa ryggspecialisten i Sverige, åtminstone så länge det inte är ett ovanligt komplicerat eller besvärligt ryggproblem. Det räcker i regel gott och väl med en specialist med lång erfarenhet. Du kan hitta ryggspecialist i Stockholm på flera sätt, bland annat genom att söka på nätet och även genom rekommendationer från den allmänna vården.

Kontakta oss

Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss.
Du kan också ringa på 08-544 311 10 eller 060-64 73 00