Människor tenderar att ignorera ryggbesvär då de anser det vara ett smärre problem. Och oftast är det inte heller något att oroa sig för, men i värsta fall kan ihärdiga ryggsmärtor vara en indikation på seriösa sjukdomar. Håller ryggsmärtan i sig under en lång tid eller blir outhärdlig ska man vara uppmärksam och söka vård. Även om smärtan inte beror på sjukdom kan du hos läkare få hjälp med smärtlindring och behandling för dina besvär. Nedan följer några tips på hur du kan tackla dina ryggbesvär:

Lär dig känna igen symptom

Ett av de vanligaste problemen med ryggraden är spinal stenos. Tillståndet behöver inte vara relaterat till någon skada utan är en förträngning i ryggraden. Det trånga utrymmet kan göra att nerverna kommer i kläm, vilket kan orsaka smärta och obehag. Vanliga symptom är smärta i ländryggen, en känsla av att benen är tunga samt ökad smärta när man går neråt i trappor eller backar. Hos olika ryggkliniker runt om i landet kan du få råd och behandling mot smärtan om den inte ger med sig med tiden.

Olika typer av behandling

Det finns flera olika sätt du kan välja att behandla smärta i ryggraden. Ett av dessa är sjukgymnastik som involverar en hel del stretching och rörelseövningar som kan lätta på smärtan. Med rätt typ av övningar kan du lätta på trycket i ryggraden för att komma åt nerverna som sitter i kläm. Du ska aldrig utsätta ryggen för hård träning eller belastning om du har ont, konsultera istället en läkare eller ryggspecialist för att få förslag på övningar och träningssätt som är skonsamma för ryggen.

Vänd dig till en rehabiliteringsklinik

För kronisk ryggsmärta kan rehabilitering vara hjälpsamt. Genom att uppsöka vården och be om en remiss till en rehabiliteringsklinik kan du få hjälp och längre behandling av specialister. Rygginstitutet är ett sådant typ av rehabiliteringscenter dit du kan vända dig för att få hjälp med besvär i rygg och nacke.

Vill du läsa mer om Rygginstitutet och deras rehabiliteringscenter kan du göra detta på hemsidan. Där hittar du även ett center nära dig dit du kan vända dig för hjälp och råd.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”