Denna benämning kan syfta på olika personer. En ortoped som specialiserat sig på ryggskador kan absolut kallas för en ryggspecialist. En sjukgymnast/fysioterapeut som fördjupat sig i skador som är relaterade till ryggen kan också kallas för en specialist. Både ortopeden och fysioterapeuten har specialiserad kunskap om ryggen men inom olika områden. Ortopedi omfattar skador på rörelseapparaten i form av benbrott, deformiteter och så vidare.

En fysioterapeut arbetar också med skador och besvär som omfattar rörelseapparaten men de arbetar på ett helt annat sätt. I många fall är det bättre att vända sig till en fysioterapeut först och sedan, om det fortfarande är aktuellt, bli hänvisad till en ryggspecialist i Stockholm eller annan ort.

Se till att hitta rätt ryggspecialist

Om du har problem med ryggen kan det bero på ett flertal olika faktorer. Det kan handla om en genetisk sjukdom, en skada eller kanske något helt annat. Naturligtvis kan du vända dig till Sveriges bästa ryggspecialist men det är i majoriteten av fallen inte nödvändigt alls. I de allra flesta fall kan du vända dig till en duktig sjukgymnast eller ryggspecialist nära dig. Du kan även vända dig till företag som erbjuder ryggrehab eller liknande tjänster för att få hjälp med dina ryggproblem. Vissa symtom kan lindras av personer som varken är sjukgymnaster eller läkare. Du kan exempelvis få massage för ryggskott hos en duktig massör. Det är inte alltid nödvändigt att vända sig till en ryggspecialist i Stockholm eller annan ort. Sveriges bästa ryggspecialist kan med allra största säkerhet hjälpa dig, men det kan även många andra personer göra.

Vad gör en ryggspecialist?

En fysioterapeut (sjukgymnast) utför en grundlig undersökning för att hitta en förklaring till dina besvär. Fysioterapeuter är experter på att identifiera samband mellan livsfaktorer och de problem du upplever. Därefter kan de ge förslag på hur du kan rehabilitera dig. Du får en personlig plan som visar hur du, steg för steg, kan arbeta för att stärka vissa muskelgrupper eller göra förändringar i din livsstil. En sjukgymnast kommer inte att utföra samma bedömning som en specialiserad läkare. I många fall kan du bli hänvisad till en fysioterapeut som är expert på att rehabilitera ryggproblem efter att du har blivit behandlad av en ryggspecialist.

Hur får jag kontakt med en ryggspecialist i Stockholm?

Det beror på om du vill träffa en läkare eller sjukgymnast. Oavsett så finns det flera sätt att få kontakt med en person som kan hjälpa dig med just dina problem. Istället för att försöka hitta enskilda personer kan du vända dig till ett företag som erbjuder rehab i Stockholm. Dessa företag har oftast både läkare och fysioterapeuter som kan hjälpa dig hantera dina ryggrelaterade problem. Det är väl värt att börja din resa till ett mer hälsosamt liv genom att besöka en professionell sjukgymnast. De kan alltid hänvisa dig vidare om de anser att du behöver lite mer specialiserad hjälp.