Utmattningssyndrom

Behandling av utmattningssyndrom i Stockholm

rehabilitering stockholm logotyp

Kontakta oss  Fyll i egen remiss

 

Kontakta oss om du lider av utmattningssyndrom 

Om du lider av utmattningssyndrom eller någon annan typ av stressrelaterade besvär ber vi dig kontakta oss på Rygginstitutet direkt. Vi ser till att du får en diagnos så snabbt som möjligt och hjälper dig komma igång med din rehabilitering och utmattningsbehandling för att du ska kunna återgå till vardagen så snabbt som möjligt.

Vad är Utmattningssyndrom?

Utmattningssyndrom syftar till att du har flera fysiska och psykiska besvär som en konsekvens av långvarig och svår stress eller andra påfrestningar. Kroppen klarar av de flesta typer av stress. Längre perioder av stress kan däremot leda till svår utmattning, om återhämtning inte prioriteras.

Behandling av utmattningssyndrom i Stockholm

 • Utmattningssyndrom kommer ofta smygande där besvären utvecklas med tiden. Men symtomen kan komma plötsligt och väldigt påtagligt. Sjukdomen delas in i tre faser:

  • Förstadiet
   Alla stressrelaterade besvär och påfrestningar som upplevs är ett förstadium till sjukdomen. Att försöka göra förändringar i sitt liv för att minska stressen kan förhindra att man blir sämre. Men ibland kan det vara svårt att förstå att man ens är i riskzonen. Om man upplever kraftig stress eller påfrestningar rekommenderar vi att direkt ta kontakt med en vårdcentral eller företagshälsovården för att få råd och stöd gällande stresshantering.
  • Den akuta fasen
   Den akuta fasen syftar till då man drabbats av utmattningssyndromet. I denna fas behöver man stöd och förståelse och vänner, familj och professionella samtalspartners kan spela en nyckelroll i ens återhämtning. I många fall behöver man också praktisk hjälp i sitt vardagsliv. Små saker som att plocka ut diskmaskinen eller koka kaffe kan kännas överväldigande för personer med utmattningssyndrom. Hur länge denna fas varar varierar från person till person beroende på hur allvarlig sjukdomen är och hur mycket stöd de får. I många fall är det nödvändigt med en sjukskrivning vid utmattning så att ens återhämtning kan få rätt förutsättningar.
  • Återhämtningsfasen
   Återhämtningsfasen innebär att få kroppen i god balans igen, både fysiskt och psykiskt. Beroende på person och graden av utmattning kan behandling för utmattningssyndrom se olika ut, och variera i hur lång tid det behövs.

Egenremiss

Går du omkring och upplever smärta eller utmattning, och tidigare insatser inte har hjälpt. Ett sämre mående som inte går över leder oftast till ökade problem. Tveka inte att kontakta oss för frågor eller för en bedömning. Du kan också fylla i en egenremiss genom att klicka på knappen nedan.

Kontakta oss

Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss.
Du kan också ringa på 08-544 311 10 eller 060-64 73 00

Rygginstitutet Stockholm

Ladvik
185 93 VAXHOLM

Telefon: 08-544 311 10
Telefax: 08-544 311 11
E-Post: vaxholm@rygginstitutet.se

Svenska Rygginstitutet

Svenska Rygginstitutet
Org nr: 556513-6842 / 
Bg: 5336-0012

Svenska Rygginstitutet
Org nr: 556513-6842 / 
Bg: 5336-0012