Träning är en del i de flesta behandlingar av ryggsmärtor. Oavsett om träningen sker hemma eller om man besöker en ryggspecialist, kiropraktor eller fysiatriterapeut kommer den troligtvis bestå av tre delar: aerobics-träning, stretchning och styrketräning. Det bästa är om övningarna görs i ett kontrollerat program som försiktigt trappas upp med målet att bygga starkare muskler kring ryggraden.

Smärtor i ryggen kan vara ett tecken på stress men kan i sin tur även skapa mer stress. Det kan gälla oro inför orsaken till smärtorna eller hur allvarliga de är. I så fall kan det bli aktuellt med stress rehabilitering Stockholm. Det bästa är att börja med att ta det lugnt. De flesta ryggsmärtor går över inom sex veckor ibland helt utan behandling. Om man är orolig är det så klart viktigt att uppsöka en specialist som kan undersöka och ställa en diagnos.
Stress kan förekomma i olika situationer. Ibland kan stress vara en positiv faktor som gör att vi får saker gjorda men när stressen tar över och gör oss orkeslösa blir den negativ och behöver ibland behandlas för att man ska kunna hantera sin situation. Att genomgå en behandling i stress rehabilitering Stockholm kan göra underverk och vara precis det man behöver.

Har man ont i ryggen finns det flera saker att tänka på. Det viktigaste är att ta det lugnt och låta bli tunga lyft och onödigt kroppsarbete. Smärtan kommer inte att försvinna bara för att man ignorerar den. Att själv tvinga sin kropp att utföra rörelser och moment som gör ont kommer bara att förvärra smärtan. En sak man kan tänka på är hur man sover. När man har ont i ryggen är det extra viktigt att kroppen får vila när man sover, se därför till att du ligger i en bekväm ställning, ta hjälp av kuddar om det behövs. Oftast är det bäst att ligga på rygg med en kudde under knäna.

I början kan det vara jobbigt att gå längre sträckor. Undvik detta i början och trappa sedan upp promenaderna så att kroppen vänjer sig igen men var noga med att lyssna på kroppens signaler. Om man upplever att smärtorna i ryggen blir värre eller inte förbättras ska man vända sig till en läkare eller rygg rehabilitering Stockholm.

Ibland kan det vara bra med en rygg rehabilitering Stockholm även i ett tidigt stadium eftersom svårare komplikationer då kan undvikas helt. Hos Rygginstitutet erbjuds behandling av de flesta typer av smärtor i ryggen.

Författare: Anna Hansson
”Författarens åsikter är helt sina egna och speglar nödvändigtvis inte åsikterna hos Rygginstitutet”