Vertebrae eller ryggkotor är de delar som bygger upp ryggraden och består av totalt 33 kotor som går ända nerifrån svansbenet upp till halskotorna. Ryggkotorna hjälper bland annat till att skydda ryggmärgen. Ryggmärgen är en del av det centrala nervsystemet som skickar signaler till hjärnan.

Träning som aktiverar ryggen är grundläggande för att stärka bålen och undvika ryggskador på grund av svaga ryggmuskler. En stor fördel med dessa aktiviteter är att hela ryggen aktiveras och ger på sikt både bättre hållning och kan minimera risken för skador eller smärta i rygg och nacke.
Tyvärr är ryggsmärta eller ont i nacken inget man kan åtgärda med en quick fix, har ryggen eller nacken tagit skada kan det ta många timmar hos sjukgymnast och rehabiliteringscenter för att få bukt med problemet. De personer som har tränat under flera års tid har en stor fördel och risken för ryggskador kan minska avsevärt för aktiva personer som regelbundet tränar. En ryggrad som inte får röra på sig leder ofta till spända muskler och nedsatt funktionalitet.

Ryggen belastas olika mycket beroende på hur mycket man sitter eller står. Ryggen belastat faktiskt som allra mest i sittande ställning, därför är det väldigt viktigt att tänka på hållningen när man sitter ner och framförallt om du har ett arbete där du sitter ner många timmar i sträck.
Sitt rak i ryggen och ha benen i en rät vinkel.

De flesta svenskar drabbas någon gång av ryggsmärtor eller får ont i nacken, vissa bara tillfälligt och andra kan drabbas av mer omfattande problem. Det kan vara svårt att på egen hand diagnostisera problemet och om smärtan inte övergår av sig själv ska man definitivt uppsöka vård för att få behandling.

I vissa fall kan det leda till att patienten blir sjukskriven under rehabiliteringstiden.
En sjukskriving innebär inte att du ska vila ryggen genom att vara stillasittande eller sängliggandes, kontrollerade rörelser och lätta promenader mår ryggen bara bra av.

Det är även viktigt att notera att dessa aktiviteter inte ska förvärra smärtan, om det gör väldigt ont eller om du upplever att problemen förvärras kanske du helt enkelt belastar ryggen fel eller överanstränger dig.
Rygginstitutet arbetar med rehabilitering och hjälper patienter som har ont i ryggen Stockholm. Tillsammans med en koordinator tas ett träningsprogram fram till dig som är anpassat efter dina besvär. Som tidigare nämnt är det viktigt att inte överanstränga sig samt att låta musklerna vila emellanåt. Att ha en stark rygg är vägen till en rörlig livsstil utan smärta, det är ett direkt resultat av träning och man ska aldrig försumma sin kropp genom att överbelasta kroppen med tungt arbete eller genom dålig hållning.

Rygginstitutet erhåller tjänster för att hålla ont i ryggen Stockholm i schack. För ytterligare information om företaget och hur de kan hjälpa dig hittar du på rygginstitutet.se.

Författare: Linnea Axelsson

”Författarens åsikter är helt sina egna och speglar nödvändigtvis inte åsikterna hos Rygginstitutet”