Vad innebär ländryggsproblem?

Smärta i ländryggen kan upplevas som en värk, en spänning i musklerna eller som en stelhet i ryggen. Ibland strålar smärtan även ut i ett eller båda benen.

Smärta av den här typen är mycket vanligt, och är i de allra flesta fall inget att oroa sig över. Om smärtan däremot håller i sig i mer än 6-12 veckor eller är återkommande kan det vara dags att ta kontakt med en läkare.

Vem drabbas av smärta i ländrygg?

Problem med ryggen är en vanlig åkomma världen över som de flesta av oss har upplevt någon gång under våra liv. Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, kvinna eller man – ryggsmärtor är ett vanligt fenomen hos alla grupper. Att problem med ländrygg blivit ett så pass utbrett problem kan bero på den livsstil som många av oss har idag. Man är ofta stillasittande framför datorn, både på jobbet och hemma, och glömmer dessutom bort att motionera ordentligt. Om man upplever återkommande problem med ryggen men inte gör några försök till att motverka dem kan det i längden leda till andra symptom.

Ländryggsbesvär kan leda till:

  1. Problem med diskarna i ryggraden
  2. Minskad rörlighet och stelhet
  3. Smärta som strålar ut i kroppen
  4. En försämrad livskvalitet

Orsaker till smärta i ländryggen:

De flesta fall av ryggont har ingen specifik orsak, och går därför inte heller att spåra till ett speciellt problem. Har man ett fysiskt påfrestande arbete, som till exempel innehåller många tunga lyft, kan detta vara en orsak till smärtan. Övervikt, och att sitta ner i en icke-ergonomisk arbetsställning under långa perioder kan också ge upphov till besvär.

Det svenska rehabiliteringscentret Rygginstitutet arbetar med rehabilitering av personer som lider av olika typer av rygg- och nackbesvär. Det kan handla om åkommor som exempelvis diskbråck, ländryggsbesvär eller nackont. Rygginstitutets rehabiliteringscenter finns beläget i en vacker och harmonisk miljö som uppmanar till avkoppling och lugn.

 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”