Värkande nacke och axlar drabbar ofta kvinnor i åldrarna 35-55 år, en tid då många kvinnor brottas med balansen mellan arbete och hemmaliv med barn och familj. Andra får ont i nacke och axlar efter längre perioder av stress, men även som en konsekvens av monotont, stillasittande arbete.

Men för de allra flesta är det inte möjligt att byta jobb, och ännu mindre familj – vad gör man då för att lösa problemen?

Det första som behövs för att komma till bukt med nackbesvären är att ta problemen på allvar, och att ge sig själv tid. Tid för återhämtning, för att minska stressen och för rehab för din värkande nacke. När det gäller stress kan det också vara bra att uppsöka professionell hjälp. Till exempel så kan en psykolog eller en samtalsterapeut hjälpa till med att komma fram till vad som orsakar stressen och hur den kan lindras.

Rehabilitering och träning

När det gäller rehabilitering, så är det viktigt att se på den som träning. Långsiktig träning och rehab för värkande nacke i kombination är nämligen ett välbeprövat koncept för att minska, avhjälpa och förebygga smärtproblemen. För dig som planerar att börja med träning och rehabilitering är det klokt att först ta kontakt med läkare och andra experter, för att definiera vad för typ av problem du drabbats av. Bara på så sätt är det möjligt att veta hur smärtan kan behandlas.

Hitta rätt träningsform

När du kommit igenom den första tiden av rehabträning är det viktigt att motivera sig själv att fortsätta träna. Träning kan nämligen hjälpa till att förebygga smärta i framtiden. Om du upplever dig som väldigt stressad i vardagen kan till exempel yoga vara ett bra sätt att både komma ner i varv och samtidigt stärka kroppen. Känner man däremot att man behöver aktivera kroppen rejält, då man har ett mycket stillasittande jobb, kan högintensiv träning fungera bättre, till exempel löpning, simning eller zumba. Oavsett vilket så är det viktigt att välja en träningsform som man själv gillar och som man kommer fortsätta att utföra.

Kompetent team

En klinik som specialiserar sig på rehab för nacke, rygg och axlar är Rygginstitutet, där man har satt ihop ett team med ortopeder, psykologer och fysioterapeuter som samarbetar för att ta sig an problemet från fler håll. Du kan läsa mer om deras verksamhet på deras hemsida, där det även finns mycket information om ryggproblem och hur man kan avhjälpa dem.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”