Ryggskott känns oftast igen som en akut smärta i ryggen och uppkommer vanligtvis vid ett lyft eller vridning i ryggen. Om ryggskottet inte är kopplat till en specifik rörelse eller händelse kan det dock vara bra att söka vård för att utreda den bakomliggande orsaken. Att drabbas av ryggproblem som ryggskott är minst sagt invalidiserande i det första stadiet. Smärtan kommer plötsligt, det går inte att fly från den och det kan kännas som om man nästan kommer att gå av på mitten. Men på något sätt måste man ju ta sig ur smärttillståndet. I det läget frågar många efter behandling av ryggskottet. Det något tråkiga, men tyvärr sanna svaret här är att i det första stadiet av ryggskott är det inte så mycket mer att göra än att vila, att lägga sig i ett läge som känns så bekvämt som det går och försöka slappna av. Smärtan kan lindras av smärtlindrande geléer, värme och specifik massage för ryggskott.

 

En av de vanligaste frågorna vid ryggskottbehandling, fungerar det?

Men vad kan man göra när det mest akuta smärtan har försvunnit? Det finns många olika sätt som kan mildra ryggskott, men vilka av dem fungerar egentligen? En första åtgärd kan vara att använda smärtstillande läkemedel. Detta gör vanligtvis att du kan röra dig mer, vilket i många fall kan bidra till att smärtan försvinner snabbare. Utöver det kan man också genomföra ryggskottbehandling genom att växla mellan värme och kyla. Även ryggskottmassage används i vissa fall.

Behandling av ryggskott

Ibland kan man dock med speciell ryggskottbehandling börja göra mjuka rörelser och specifika övningar för ryggskott tills man kommer till ett smärtläge. Detta görs för att sakta, sakta få de spända musklerna att slappna av på samma sätt som man i vanlig stretching tar musklerna till ett läge där det stramar utan att göra ont, för att nästa gång kunna tänja lite längre.

 

Övningar ryggskott

När man känner att man har fått upp en liten rörlighet i ryggen igen, och det inte gör lika ont som i det första stadiet av ryggskottet, så kan man även testa att göra några övningar för sitt ryggskott.

När man vill motverka och arbeta bort sitt ryggskott är det såklart alltid klokt att konsultera en sjukgymnast så att man får expertishjälp med vad som behövs. Det finns också övningar för ryggskott man kan testa. Tänk på att alltid göra dessa försiktigt så att du inte skadar dig, och helst med konsultation av sjukgymnast innan.

En övning kan vara att man ligger ner på en hård säng eller ett golv med knäna, så att de är positionerade över magen. Därifrån kan man ta tag i insidan av smalbenen och försiktigt sära på knäna. Vid varje utandning kan man sedan sära ytterligare lite på knäna, så att man ser ut lite som en groda som ligger på rygg. Tänk på att alltid ta det väldigt lugnt när du gör den här typen av övningar och gå bara så långt att du inte får mer ont av övningen. Försök slappna av.

Man kan även testa att luta sig över ett riktigt stadigt bord, greppa dess bortre kant och så att säga hänga över bordet. I denna övning är det viktigt att slappna av, tänka på andningen och känna sig tung. Detta stretchar ut ryggens muskler.

 

Ryggskottmassage

Ryggskottmassage kan också hjälpa då det bidrar till att mjuka upp spänningar kring ländryggen men också slappnar av de muskler runt omkring som har fått jobba extra då ländryggen inte fungerat som den ska.

 

Ont i ryggen? Kontakta Rygginstitutet idag

Om du istället vill ta kontakt med en sjukgymnast för att få hjälp med din ryggskottbehandling, samt förebygga framtida ryggproblem, kan du höra av dig till ryggkliniken Rygginstitutet för rehabilitering i Stockholm med omnejd. Vi har erfarna och kompetenta sjukgymnaster i flera orter i landet och är specialiserade på ryggproblem. Hos oss kan du få allt från akut behandling av ryggskott, till massage och tips om övningar för att lindra ditt ryggskott..

Hur vet man att man har ryggskott?

Om du drabbas av en plötslig smärta i ryggen vid ett lyft eller en sidovridning kan du ha fått ryggskott. Vid ryggskott, lumbago acuta, känner du en huggande, skärande smärta samt kramp i ryggmusklerna. Ett ryggskott kan vara i några dagar upp till några veckor beroende av olika faktorer. För att bli av med smärtan från ett ryggskott kan behandling med kyla på eller värme det smärtande området vara hjälpsamt. Vila i akutskedet och försök sedan röra på så mycket som möjligt. Det finns även övningar vid ryggskott som kan hjälpa som exempel att ligga på rygg på golvet med underbenen på en stol eller soffa för att få en 90 graders vinkel i höft och knän. Övningen hjälper till att få höftböjarna att slappna av vilket lindrar ryggproblemen.

Hur blir man av med ryggskott snabbt?

För att snabbt bli av med ett ryggskott är en bra behandling att röra på sig. Rörelse gör att blodtillförseln ökar vilket snabbar på läkningsprocessen och ger avslappning till krampande muskler. Det finns också enkla övningar vid ryggskott att göra hemma. Yoga-övningen katt & ko där du står på knä på alla fyra och skjuter rygg som en katt för att sedan svanka som en ko, är en bra övning för ryggen. Sök hjälp om ryggskottet inte ger efter inom två veckor, det är särskilt viktigt för dig som är över 55 år. Långvariga eller ofta återkommande besvär med ryggskott kan behöva specialistbehandling. Då kan du söka dig till oss på Rygginstitutet. Här genomför vi en fördjupad undersökning och fokuserar på dina besvär utifrån ett helhetsperspektiv.

Hur lång tid tar det att läka ett ryggskott?

De flesta ryggskott läker inom två veckor beroende på vad som är som är orsaken och hur mycket du har rört dig efter ryggskottet. Rörelse stimulerar blodtillförseln vilket gör att ryggskottet läker snabbare, men det är alltid viktigt att lyssna på kroppens signaler. Vid ryggskott är en bra behandling att göra yoga-övningen katt & ko där du först skjuter rygg som en katt för att sedan svanka som en ko. Om ditt ryggskott inte läkt inom två veckor ska du söka vård. Det är speciellt viktigt om du är äldre än 55 år. Sök också alltid hjälp direkt om du har ryggont samtidigt som du får domningar kring ändtarmen eller könsorgan, plötsligt får ont i mage eller bröstkorg, eller drabbas av feber.

Vad utlöser ryggskott?

Ryggskott kan utlösas många saker. Bland annat att du vrider eller böjer dig på ett oförsiktigt sätt, att du lyfter tungt i en onaturlig vinkel eller att du arbetar på ett skakigt underlag. Ryggsmärtan kan också bero på en inflammation som påverkar muskler och ligament i ryggen. Om du har mycket stress och/eller spänningar så ökar risken att drabbas Har du drabbats av ryggskott är det viktigt att röra på dig. Har du mycket ont av ditt ryggskott är behandling med smärtstillande läkemedel en bra idé för att du ändå ska kunna röra på dig. I första hand rekommenderas enkla övningar vid ryggskott som du kan göra hemma som till exempel att ligga på golvet med underbenen placerade på en stol eller soffa för att få musklerna att slappna av. Vid mer långvariga eller ofta återkommande ryggproblem kan man med fördel komma till oss på rygginstitutet i Stockholm eller Sundsvall. Här gör vi en fördjupad undersökning och fokuserar på dina problem utifrån ett helhetsperspektiv.