Cirka 80% av befolkningen kommer uppleva ryggsmärta någon gång i livet. För de allra flesta går denna smärta över inom en kortare tidsperiod. Den vanligaste typen av ryggont uppstår i den nedre delen av ryggen, den så kallade ländryggen. En individ med ryggproblem i sin ländrygg upplever ofta försämrad livskvalitet, humör och arbetsförmåga. Det Om man har återkommande problem eller om det inte går över på några dagar är det rekommenderat att söka professionell för att lindra besvären och förhindra att de förvärras.
I denna artikel kommer vi ge en övergripande genomgång av vad ryggproblem i ländrygg innebär, varför det uppstår, vilka symtom som kan tillkomma och hur det kan behandlas på olika sätt.
Har du haft långvariga ryggproblem i ländrygg, har testat flera typer av behandlingar och övningar men inget fungerar, kontakta Rygginstitutet så hjälper vi dig.
Orsaker till ryggproblem i ländrygg
Ryggproblem, smärta och värk i ländryggen kan uppstå av flera orsaker. En relativt ovanlig men självklar orsak är fysiskt trauma, t.ex. fall när man halkar eller andra typer av olyckor. Det är dock vanligare med att ryggproblem i ländryggen uppstår vid överbelastning, t.ex. när man byter däck på bilen eller utövar styrketräning som marklyft. Om du känner smärta, värk eller får problem i ländrygg när du “lyfter på dig” är det någon struktur som överbelastas, och anledningen till det är ofta att funktionen i ryggen inte är optimal. Det är också relativt vanligt med andra överbelastningar som inte är kopplade till biomekanik utan skapas av stress/oro eller spänningar.
Symtom till ryggproblem i ländrygg
Ryggskott
Akut smärta i ryggen kallas ofta ryggskott. Smärtan uppstår ofta plötsligt vid till exempel ett lyft. Det känns som något “hugger till” vid vissa rörelser och din rörelseförmåga blir kraftigt reducerad.
Ischias
Ischiasnerven är kroppens största nerv som går på baksidan av låret ned i vaden. Irriteras denna nerv uppstår strålningar ned i benet längs nervens utbredningsområde, detta är det som kallas ischias. En ischias kan uppstå på grund av till exempel ett diskbråck eller stela krampande muskler.
Lumbago
Lumbago syftar till ont i ländryggen som generell värk av icke-patologisk natur, alltså ingen sjukdom eller skada. Denna diagnos används oftast när ryggproblemen i ländryggen är måttliga och långvariga.
Ont när du andas
Det är vanligt att det gör ont att andas om revbenet blivit irriterat och låst där det fäster in i ryggkotorna. En revbenslåsning känns ofta vid sidan av ryggraden där även rörelse gör ont, speciellt om man nyser eller hostar.
Ont när du reser dig
Behöver du ta stöd på låren med händerna när du reser dig och det tar en stund innan du kan resa dig fullt upp är detta ofta ett tecken på att disken är påverkad eller att du är svag i muskulaturen.
Ont när du går
Ryggproblem i din ländrygg från diskarna blir ofta bättre när man promenerar. Om det inte blir bättre och till och med förvärras kan det vara till exempel spinal stenos eller en bäckenled som blivit irriterad.
Ont när du ligger ned
I liggande position skiftar belastningen på de olika vävnaderna i kroppen, så också lederna i ryggen. Spänningar och låsningar i ryggen leder ofta till krampande muskler, felaktiga rörelser och överbelastade leder och andra ställen som kan skapa smärta när man ligger ned.
Ont i din ländrygg på morgonen
Detta är en variant av ont när du ligger ned, men det uppstår endast på morgonen när du precis vaknat. Orsaken kan vara att disken mellan kotorna är inflammerade, och eftersom det är mest vätska på morgonen så är det mer som pressar smärtkänslig vävnad.
Behandling av ryggproblem i ländryggen
Det finns en rad olika behandlingar för den med ryggproblem i sin ländrygg.
Fysioterapi, kiropraktik och naprapati
En fysioterapeut, kiropraktor eller en naprapat undersöker dig, analyserar dina besvär och hjälpa dig hitta orsakerna till varför ryggproblem uppstått. De hjälper dig hitta ett träningsprogram anpassat för dig och dina besvär. Du kan även få hjälp att komma igång med träningsprogrammet för att därefter fortsätta på egen hand.
Du kan även få olika behandlingar med syfte att öka cirkulation och minska spänning däribland manuell behandling, vilket innebär att de utför behandling med händerna.
Läkemedel
Receptfria värktabletter underlättar om du har så ont att du har svårt att röra dig eller sova på nätterna. En läkare kan även ge dig personligt anpassade tips och råd på receptbelagda smärtstillande läkemedel och hur de används på bästa sätt.
Psykologisk behandling – KBT (Kognitiv Beteendeterapi)
Hur du mår och upplever smärtan har stor betydelse för hur du hanterar din nuvarande situation. Du kan få psykologisk behandling med KBT från en psykolog. Då kan du få hjälp att lära dig hur du kan leva ett bra liv trots att du har ont i ryggen. Du får hjälp att ställa rimliga krav på din kropp, att våga röra dig utan att vara rädd och minska de negativa tankarna.
Operation
Ibland kan en operation hjälpa åtgärda dina ryggproblem i ländryggen. Ett diskbråck som trycker på en nervrot kan till exempel åtgärdas med en operation. Dock går de flesta diskbråck tillbaka över tid. Det är därför klokt att vänta med att operera i ett par månader då det alltid är ett riskfyllt ingrepp man inte bör göra i onödan. Undantag är om man har svårt att kissa, hålla avföring eller upplever sadelanestesi då ska man skyndsamt ta kontakt med ortoped.
Multimodal behandling/rehabilitering
Du som haft ont i ryggen längre än tre månader har rätt till så kallad multimodal behandling, det vi utför här på Rygginstitutet. Vi använder flera olika metoder samtidigt för att lindra besvären. Rehabilitering pågår i ett par månader och där får du träffa fysioterapeut, arbetsterapeut, läkare och kurator eller psykolog under tiden behandlingen pågår.
Det ingår bland annat enskild fördjupad kartläggning om din specifika situation. Föreläsningar kring stress och smärta och hur du hanterar dem. Du får också möjligheten att testa olika träningsformer för att hitta den lösning som passar dig och dina behov, såväl som övningar att genomföra i din vardag.