Få behandling för nacksmärta hos Rygginstitutet

Behandling och rehabilitering på Rygginstitutet i Stockholm

rehabilitering stockholm logotyp

 

Att ha ont i nacken är vanligt, och det finns många orsaker till besvären, till exempel stress, olyckor och stillasittande. I de flesta fall är nackproblem inte farligt, men det kan vara bra att söka vård för att smärtan inte ska fortgå eller påverka din vardag. Det finns sällan en snabb lösning för långvariga smärtor i nacken, och om värken är ihärdig kan det vara en god idé att söka vård. Hos Rygginstitutet kan du få behandling för din nacksmärta i form av rehabilitering.

Vanliga nackproblem

Många upplever problem med nacken, och ofta ger besvären följande symptom:

 • ömhet
 • stelhet
 • värk
 • smärta

Problem med nacke och axlar kan orsakas av en rad olika faktorer, men fysisk aktivitet är ofta lindrande och kan till och med leda till att besvären går över. Att röra på sig i vardagen är också förebyggande för problem med nacken. En värmekudde, liniment och receptfria värktabletter kan hjälpa vid tillfällig nacksmärta.

I ovanliga fall kan plötslig och kraftig smärta i nacken i samband med feber vara symptom på en allvarlig sjukdom. I andra fall kan smärtor i nacken orsakas av:

 • långvarig dålig hållning
 • felaktig sovställning
 • plötsliga rörelser
 • användning av surfplatta och telefoner
 • stillasittande
 • stress.

Långvarig smärta

Hur behandlar man problem med nacke och axlar?

Om du har haft problem med nacke och axlar under en längre period bör du uppsöka vård för kartläggning samt rehabilitering. Smärta i kroppen överlag tenderar att påverka vår vardag i olika former, till exempel på jobbet eller i relationer. Om du upplever att problemen hindrar dig på något sätt kan rehabilitering hjälpa dig att återgå till ditt normala liv. Vid akuta problem med nacke och axlar, till exempel efter en olycka, rekommenderas du att uppsöka vård på ett sjukhus omedelbart. 

Behandling hos Rygginstitutet 

 Det är viktigt att undersöka vad som ligger bakom dina smärtor för att komma till rätta med problemet och dess ursprung. Vår behandling för nacksmärta skräddarsys för dig och dina specifika problem och symptom. Dessutom har ursprunget till problemet en stor påverkan i vilken behandling du får.

Rehabiliteringsplan

Om du har haft problem med nacken under en längre period bör du söka vård. Hos oss på Rygginstitutet kan du påbörja ett rehabiliteringsprogram hos ett multimodalt team bestående av läkare, fysioterapeut och psykolog. Behandlingens längd, intensitet och innehåll varierar beroende på orsak. Men alla har en kombination av fysisk rehabilitering och psykologiska insatser. För att komma underfund med problemen och dess orsak börjar behandlingen med en individuell bedömning av läkare, psykolog och fysioterapeut. Efter den individuella bedömningen tar vi fram en 8-12 veckors lång rehabiliteringsplan för behandling av din nacksmärta.

  Varför delvis gruppbehandling?

  Våra rehabiliteringsplaner är individuellt utformade och utförs delvis i gruppformat. Fördelen med gruppbehandlingar är de psykosociala delarna som är svåra att uppnå med endast en individuell rehabilitering. Vid gruppbehandlingar tenderar motivationen att öka och skam- och skuldkänslorna minska. De flesta som deltar i våra program känner till en början ett motstånd till gruppformatet men är i slutet mycket positiva och förstår vikten av kombinationen. 

  Woman Touching Her Back

  Vad kan Rygginstitutet göra för dig?

  Vi är väl medvetna om att smärta kan påverka ens sociala liv och bidra med psykiska konsekvenser såsom ökad oro, ångest och nedstämdhet. Det är viktigt att påbörja en behandling i tid för att problemen inte ska bli värre. Det viktiga när du besöker oss är att komma underfund med ursprunget till problemet och att utesluta eventuella sjukdomar. Det är viktigt att ta fram en individuell rehabiliteringsplan där du kan träna på egen hand samtidigt som du får stöd av våra specialister.

   

  Vad är olika nackproblem?

  Nackproblem kan visas i form av smärta, ömhet, stelhet eller värk. Ofta försvinner problemen efter några dagar eller veckor om man behandlar det hemma. Har du haft problemen en längre tid rekommenderar vi dig att söka vård.

  Hur kan man minska smärta i nacke och axlar?

  Om du upplever smärta i nacke och axlar kan du ofta behandla det hemma med följande metoder:

  • Undvika stillasittande och statiska positioner
  • Värmekudde eller kyla (inte direkt på huden)
  • Receptfria läkemedel
  • Träning och att röra på sig mycket
  • Liniment
  • Massage
  • Meditation

  Om besvären inte försvinner efter några veckor rekommenderar vi att du söker en behandling för din nacksmärta.

  Kontakta oss

  Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss.
  Du kan också ringa på 08-544 311 10 eller 060-64 73 00

  Rygginstitutet Stockholm

  Ladvik
  185 93 VAXHOLM

  Telefon: 08-544 311 10
  Telefax: 08-544 311 11
  E-Post: vaxholm@rygginstitutet.se

  Svenska Rygginstitutet

  Svenska Rygginstitutet
  Org nr: 556513-6842 / 
  Bg: 5336-0012

  Svenska Rygginstitutet
  Org nr: 556513-6842 / 
  Bg: 5336-0012