Nacksmärta kan vara akut eller kronisk. Den kan vara återkommande eller hålla i sig i månader eller till och med år. Därför är det viktigt att undersöka vad som ligger bakom smärtan så att man kan komma till rätta med problemet från grunden.

Orsaker till sträckt nacke

Nedan följer några möjliga orsaker till varför du har ont i nacken.

 • Dålig hållning:

  Den arbetsställning man har påverkar risken att drabbas av rygg- eller nacksmärta. Att sitta böjd över ett skrivbord eller använda en felaktig lyftteknik kan leda till att man på sikt får ont i nacken eller i ryggen. Att se till att man har en bra hållning som är anpassad för det arbete man gör är ett bra sätt att förebygga smärta och värk. För arbetsgivare kan det vara lönsamt att anlita någon som utreder de anställdas möjligheter till en bra arbetsställning eller kan ta fram lösningar för att förbättra ergonomi och arbetsförhållanden. Detta gör att sjukskrivningar som är relaterade till rygg- och nackproblem då kan reduceras avsevärt.

 • Användning av smarta telefoner och surfplattor:

  Att kolla på en telefon eller surfplatta som man har i knäet innebär att man ofta behöver lägga hakan mot bröstet. Denna position kan enligt medicinska experter orsaka smärta och stelhet i nacken som brukar kallas ”padd-nacke”.

 • Felaktig sovställning:

  När vi sover får kroppen chansen att återhämta sig. Hur man sover och vilken sovställning man föredrar för att kunna sova gott varierar och är mycket individuellt. Något som kan påverka möjligheten till en god nattsömn är vilken typ av madrass och kudde man använder. Är kudden inte anpassad efter den ställning man brukar ha när man sover kan man uppleva ont i nacken efter sömn. Sover man på rygg bör man till exempel använda en relativt platt kudde. Är du osäker vilken den bästa sovställningen är för nacken? Kontakta Rygginstitutet så hjälper vi dig.

 • Plötsliga rörelser:

  Att vrida nacken hastigt eller sträcka den på ett onaturligt sätt leder till att musklerna i nacken kan sträckas. I värsta fall kan de skadas, vilket orsakar smärta i nacken som i sin tur ofta leder till stelhet när man inte vågar röra nacken på grund av smärtan. Då kan det vara bra att använda sig av några passande övningar för ont i nacken som kan motverka stelheten och lindra smärtan.

Har du sträckt nacken? Kontakta Rygginstitutet

För att hitta bra sätt att behandla sin nacksmärta kan man ibland behöva kontakta en expert som kan ta fram lämpliga övningar för då du har ont i nacken. Rygginstitutet erbjuder högkvalitativ rehabilitering och behandling vid nackspärr samt experthjälp och rådgivning för din smärta i nacken. Vårt koncept bygger på att man går till botten med problemet och försöker förändra beteende eller andra omständigheter. Tillsammans med övningar för ont i nacken och behandling vid nackspärr kan detta vara ett mycket effektivt sätt att bli helt fri från smärta.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”