Har du känt en huggande smärta i ryggen? Kanske mitt i en rörelse? Detta kan mycket väl vara ryggskott. Ryggskott är något de flesta drabbas av någon gång, vissa får oftare besvär än andra. Ett ryggskott kan göra otroligt ont och är vanligt att få om du exempelvis lyfter och belastar ryggen på ett felaktigt sätt. Det kan hända att du böjer dig ner för att lyfta upp något och sedan inte kan räta upp ryggen igen.

Vad som kan vara bra att veta är att ryggskott inte är farligt, det är något som i de allra flesta fall försvinner av sig själv. Men om du är orolig eller om smärtan inte släpper efter ett par dagar till någon vecka eller mer, kan det vara bra att söka hjälp. En naprapat kan hjälpa dig bli av med besvären snabbare.

Symptom och orsaker för ryggskott

Det kan finnas flera bakomliggande orsaker till varför man får ryggskott. Det kan handla om att du har ett diskbråck, slitna diskar i ryggraden eller att du helt enkelt har överbelastat ländryggen. Det sistnämnda är det vanligaste. Symptomen för ett ryggskott är oftast en kraftig smärta i ländryggen. Ibland händer det att smärtan strålar ner i skinkorna eller mot höfterna. Om detta är fallet brukar man kalla ryggproblemet för ischias. Andra symptom för ryggskott är stelhet, det kan kännas omöjligt att röra ryggen.

Idag är det många av oss som arbetar stillasittande, ofta framför en datorskärm. Om du inte ser till att röra dig med jämna mellanrum och har skärmen i rätt höjd kan du öka risken för att få ryggproblem. Det finns bra ryggskott behandling att få av utbildade naprapater. Om du ofta drabbas av ryggont kan det även vara bra att gå till en sjukgymnast samt börja motionera mer. Det är viktigt att stärka musklerna runtomkring ryggen för att stabilisera den. Det finns även många bra och enkla övningar för ryggskott. Till exempel är det bra att röra på dig, även om det kan göra ont och du helst vill ligga still. Rörelse ökar blodtillförseln, något som snabbar på läkningen. Prova även övningar för ryggskott där du ställer dig på alla fyra med knäna och händerna i golvet. Res ragg ungefär som en katt och svanka därefter. Utför övningen försiktigt.

Här kan du få hjälp med ryggskott i Stockholm

Du kan besöka många bra kliniker som hjälper dig med rehab i Stockholm. Med hjälp av stress- och smärtrehabilitering kan du lära dig bra övningar och minska stress på ländryggen. Ta kontakt med ett rehabcenter där du bor, det finns flera aktörer inom Stockholmsregionen. Ryggskott behandling innebär inte bara övningar och motion, det kan även innefatta ryggskott massage i kombination med rörelse.