Har du känt en huggande smärta i ryggen? Kanske mitt i en rörelse? Detta kan mycket väl vara ryggskott. Ryggskott är något de flesta drabbas av någon gång, vissa får oftare besvär än andra. Ett ryggskott kan göra otroligt ont och är vanligt att få om du exempelvis lyfter och belastar ryggen på ett felaktigt sätt. Det kan hända att du böjer dig ner för att lyfta upp något och sedan inte kan räta upp ryggen igen.

Vad som kan vara bra att veta är att ryggskott inte är farligt, det är något som i de allra flesta fall försvinner av sig själv. Men om du är orolig eller om smärtan inte släpper efter ett par dagar till någon vecka eller mer, kan det vara bra att söka hjälp. En behandlare (vi har ingen naprapat) kan hjälpa dig bli av med besvären snabbare.

Symptom och orsaker för ryggskott

Det kan finnas flera bakomliggande orsaker till varför man får ryggskott. Det kan handla om att du har ett diskbråck, slitna diskar i ryggraden eller att du helt enkelt har överbelastat Över eller snedbelastat ländryggen. Det sistnämnda är det vanligaste. Symptomen för ett ryggskott är oftast en kraftig smärta i ländryggen. Ibland händer det att smärtan strålar ner i skinkorna eller mot höfterna. Om detta är fallet brukar man kalla ryggproblemet för ischias. Andra symptom för ryggskott är stelhet och att det kan kännas omöjligt att röra ryggen.

Så, när är det dags att söka vård för sitt ryggskott?

Symptom som pekar på att du bör söka vård för ryggskott

Generellt säger man om inte ryggvärken ger med sig inom två veckor att uppsöka vård. Detta är speciellt viktigt om du är i övre medelåldern, 55+.

Det finns dock undantag. Vi rekommenderar att söka vård direkt om du har ont i ryggen och lider av någon av följande ryggskottssymptom:

  • Du känner inte när du är kissnödig, eller kissar på dig
  • Domningar eller nedsatt känsel kring ändtarm eller könsorgan
  • Domningar, stickningar eller svaghet i båda benen
  • Plötsligt ont efter en olycka, till exempel ett fall eller bilkrock
  • Smärta i bröstkorg och mage
  • Feber eller att du känner dig allvarligt sjuk

Hur behandlas ryggskott?

Idag är det många av oss som arbetar stillasittande, ofta framför en datorskärm. Om du inte ser till att röra dig med jämna mellanrum och har skärmen i rätt höjd ökar du risken för att få ryggproblem. Det finns bra ryggskottsbehandling att få av utbildade naprapater.

Om du märker av och ofta drabbas av ryggont kan det även vara bra att gå till en sjukgymnast och börja motionera oftare. Det är viktigt att stärka musklerna runt omkring ryggen för att stabilisera den.

Det finns även många bra och enkla övningar för ryggskott du kan göra i ditt eget hem. Till exempel är det bra att röra på dig, även om det kan göra ont och du helst vill ligga still. Rörelse ökar blodtillförseln, något som snabbar på läkningen. Prova även övningar för ryggskott där du ställer dig på alla fyra med knäna och händerna i golvet. Res ragg ungefär som en katt och svanka därefter. Utför övningen försiktigt.

Behandla ditt ryggskott hos Rygginstitutet i Stockholm

Letar du efter effektiv rehab av ditt ryggskott i Stockholm? Kontakta Rygginstitutet. Med hjälp av stress- och smärtrehabilitering lär vi dig bra övningar för att minska stressen på ländryggen och lindra smärtan av ryggskottet. Ryggskottsbehandling innebär dock inte bara övningar och motion. På vårt institut använder vi oss av flera rehabmetoder för att lindra eller bota ditt ryggskott, det kan till exempel även innefatta ryggskottmassage i kombination med rörelse.