Att någon gång under sitt liv lida av muskoloskeletal smärta är mycket vanligt och kan kännas väldigt obehagligt. I detta ingår bland annat skador på ben, muskler, leder, senor och brosk. Obehandlade kan den här typen av skador leda till bland annat inflammation, begränsad rörlighet, ledvärk och stelhet i muskler. Du kan få problem med att sitta, böja dig och att i övrigt hindras från att röra dig som normalt. Sjukdomar som faller under muskoloskeletala besvär är bland annat:

 1. Artros:

  Artros är en sjudom som sitter i hela leden, men framförallt i ledbrosket. Det är vanligast att ha besvär i knän och höfter, men man kan få artros i alla leder i kroppen där det finns brosk.

 2. Benskörhet:

  Benskörhet beror på att balansen mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben i kroppen är rubbad och gör att skelettet får en sämre hållfasthet. Sjukdomen är vanligast hos kvinnor.

 3. Fibromyalgi:

  Sjukdomen gör att man får värk i stora delar av kroppen. Vanligast är att man får värk i nacke, axlar och nedre delen av ryggen. Orsaken till fibromyalgi kan vara stress, enformiga rörelser eller långvarig värk i kroppen.

 4. Diskbråck:

  Diskbråck innebär att en disk i ryggraden har brustit och den buktar in mot ryggradskanalen. Smärtan kan komma mycket snabbt eller stiga gradvis.

Förutom dessa sjukdomar finns det många andra orsaker till att man får ryggbesvär. Om man lider av ont i ryggen under en lång tid bör man uppsöka en läkare. Där kan du få en remiss till ett rehabiliteringscenter som kan ge dig behandling mot ryggbesvär. Några veckor av behandling och rehabiliteringsträning kan göra under för värk och smärta. Rehabiliteringen innehåller säker och effektiv träning där du bland annat får utöva vattenträning och aerobics med hjälp av sjukgymnaster.

Rygginstitutets rehabiliteringscenter ligger i en lugn och harmonisk miljö där du får komma bort från vardagens krav. Eftersom att ryggbesvär ofta beror på stress, kan det vara bra att komma bort under en behandling.

Förutom att ge sina patienter hjälpmedel vid ryggbesvär, nacksmärtor och stressrelaterade sjukdomar behandlar Rygginstitutet även personer med kronisk smärta i ländryggen, diskbråck och fibromyalgi. Genom rehabilitering och säker träning hjälper de människor tillbaka till hälsa och arbete.

 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”