Vi kommer förmodligen alla att uppleva ryggont någon gång under våra liv, vilket inte behöver vara farligt och som vi inte behöver oroa oss över. Ryggbesvär kan orsakas av långa arbetspass sittandes i samma position, av att man gjort tunga lyft på fel sätt eller att man tränat på ett sätt man inte är van vid. Ibland kan dock långvariga ryggproblem vara ett tecken på skador på ryggraden eller allvarliga sjukdomar, vilket gör att man ändå bör ta den här typen av smärta på allvar. Lider man av ryggsmärtor under en lång tid utan att låta sig undersökas kan man i värsta fall förvärra sitt tillstånd, och det är därför alltid bäst att rådgöra med en läkare om du känner dig osäker.

Att uppleva smärta i ländryggen är vanligt, och kan bero på antingen rygginsufficiens eller lumbago. Rygginsufficiens innebär att man upplever smärta eller trötthet i ryggen då man utför upprepade rörelser eller då man anstränger den i allmänhet. Ländryggen kan då kännas stel och svag. Lumbago innebär att man upplever en strålande värk i nedre delen av ryggen och ibland ner över höfterna. Om smärtan är kronisk upplevs den speciellt vid ansträngande rörelser, men vid akuta fall kan den kännas vid rörelse över huvud taget. Det finns alltså flera saker som kan orsaka ländryggen smärta.

Det kan vara svårt att fastställa varför någon får problem med ländryggen, men det kan vara lättare att ställa en diagnos efter att problemen varat i mer än sex veckor. Några orsaker till den här typen av ryggbesvär kan vara:

  • Kotförskjutning
  • Benskörhet
  • Degeneration
  • Inflammatoriska sjukdomar
  • Fraktur
  • Tumör

Om du lider av kroniska eller akuta besvär i ländryggen kan du få en remiss till ett rehabiliteringscenter som Rygginstitutet när du besöker sjukvården. På centret behandlas du av sjukgymnaster och fysioterapeuter som är specialister på ryggsmärtor, och du får utöva säkra former av träning som aerobics och vattenträning samtidigt som du behandlas. Rygginstitutets behandlingscenter ligger beläget i en fridfull och harmonisk miljö som gör gott för både kropp och själ. De har stor erfarenhet av att behandla patienter med olika typer av ryggsmärtor som bland annat ländryggsbesvär, nacksmärtor och fibromyalgi.

 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”