Vad är lumbago?

Lumbago, eller ländryggssmärta, är en term som används för att beskriva smärta i ländryggen, dvs. i ryggslutet.

Vad är orsakerna till lumbago?

Orsakerna till smärta i ländryggen är i det enskilda fallet svåra att bestämma. Men man har ändå lyckats identifiera en del riskfaktorer så som bland annat hög ålder, dålig hållning, ångest och stress, skador på ryggraden, övervikt och graviditet. Inflammerade muskler eller diskbråck kan också vara ett skäl.

Hur kan man behandla ländryggsbesvär?

  1. Att simma kan vara en effektiv ländryggsbesvär behandling. Genom simning kan man vara aktiv och träna kroppen på ett väldigt milt sätt, utan att för den skull anstränga ryggen allt för mycket. Men innan man simmar bör man alltid rådgöra med en läkare eller sjukgymnast, eftersom att det kan orsaka mer smärta ifall man tränar och rör sig på fel sätt. Därför menar man, när man talar om simning, inte att gå till en allmän simhall och träna som vanligt. Misstänker man att man lider av lumbago bör man istället rådgöra med en specialist om hur träningen ska utföras för att förhindra att ingen ytterligare skada sker. Hos Rygginstitutet kan du få hjälp och guidning gällande simning som rehabiliteringsträning. Där arbetar bland annat sjukgymnaster, arbetsterapeuter/ergonomer samt friskvårdspedagoger med stöd av läkare, psykologer och socionomer.
  1. Träning är en av de mest effektiva sätt att återhämta sig från ländryggssmärtor. Tyvärr är det så att människor som lider av smärta i rygg eller muskler ofta undviker att röra på sig, eftersom att detta i början kan kännas som att det förvärrar situationen. Ländryggsbesvär träning under övervakning av ett professionellt team kan däremot göra att den drabbade får en helt annan upplevelse. Därför kan det vara ett bra alternativ att ta kontakt med en verksamhet som arbetar med rehabilitering för att komma igång med träningen.
  1. Vila och vård är självklart också en del av att lätta på den smärta som tillståndet orsakar, och det är även en viktig del i ländryggsbesvär behandling. Men det är skillnad på att vila hemma och att vila medan man vårdas av kunnig personal på till exempel ett rehabiliteringscenter. Hur mycket man än försöker, är det svårt att komma ifrån vardagsstressen då man befinner sig i sitt hem. Det finns mycket som kan distrahera och hindra en från att helt och hållet slappna av. På ett rehabiliteringscenter av den typen Rygginstitutet erbjuder vistas man i en lugn och fridfull miljö som kan ha en positiv inverkan på både kropp och själ, vilket gör det till ett bra alternativ för de som är i behov av ländryggsproblem behandling.

 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”