Kronisk smärta ー behandling som lindrar symtomen

Behandling och rehabilitering på Rygginstitutet i Stockholm

rehabilitering stockholm logotyp

I Sverige lider nära en av fem av långvarig och återkommande smärta. Smärtan påverkar inte bara kroppen och det psykiska måendet ー den kan även försämra livskvaliteten. Därför är det viktigt att du med kronisk smärta får behandling på ett sätt som hjälper dig i vardagen. På Rygginstitutet är vi vana att förklara “vad är kronisk smärta” och “hur behandlas den?”. Vi behandlar allt från ryggsmärta till nackont, utmattningssyndrom och annan stressproblematik. 

Vad innebär kronisk smärta?

Definitionen av kronisk smärta är att du haft ont varje dag i mellan tre till sex månader. Smärtan är inte farlig, men den kan vara komplex och svår att lindra. När vi skadar oss upplever vi oftast smärta som en fysisk sensation, men sanningen är att smärtan även innehåller psykologiska och känslomässiga aspekter. 

Kronisk smärta kan till exempel framkalla känslor som ilska och hopplöshet och även leda till ångest. Att röra sig kan göra ont vilket ofta gör att du blir mer stillasittande än vanligt, tackar nej till sociala aktiviteter och upplever att din livskvalitet försämras. För att komma till rätta med kronisk smärta krävs därför behandling som fokuserar på både kropp och själ.

Kronisk smärta | Rygginstitutet

Hur många i Sverige är drabbade?

I Sverige lider cirka 18 procent av kroniska smärtor (cancerrelaterade smärtor ej inräknade). 21 procent av dessa är personer i åldern 50-60 år och 20 procent i 30-40 årsåldern. 35 procent av de som lider av återkommande smärtor rapporterar att de inte får eller har sökt någon behandling för långvarig smärta.

Symtom på kronisk smärta:

  • daglig smärta i mellan tre till sex månader
  • ömmande känsla i stora delar av kroppen
  • smärta som eventuellt sprider sig till andra delar av kroppen.

Hur behandlas kronisk värk och smärta?

Det är viktigt att få rätt behandling om man upplever långvarig och återkommande smärta eller kronisk värk. Behandlingen innefattar ofta någon typ av skonsam träning i samband med rehabilitering för att påskynda personens tillfrisknande och öka livskvaliteten. Med rehabilitering menas att hjälpa en person att återfå hälsan eller att återgå till ett normalt liv genom träning och terapi. Forskning har visat att personer som rehabiliteras efter en skada snabbare tillfrisknar än de som bara får akut vård.

Målet med rehabilitering är alltså att underlätta och förbättra livet för den som lider av återkommande ryggsmärta, nackont eller annan smärtproblematik. Genom att genomgå ett rehabiliteringsprogram efter en behandling kan en person få hjälp med att snabbare återgå till vardagen eller arbetet. Rehabilitering en har ofta ett brett perspektiv där man inte bara fokuserar på att läka en skada, utan försöker anpassa programmet efter varje persons speciella förutsättningar och behov.

Fyll i egenremiss för bedömning med Rygginstitutet

Egenremiss - Boka en tid! 

Går du omkring och upplever smärta eller utmattning, och tidigare insatser inte har hjälpt. Ett sämre mående som inte går över leder oftast till ökade problem. Tveka inte att kontakta oss för frågor eller för en bedömning.

Vi hjälper dig med långvarig ryggsmärta och annan kronisk smärtproblematik

Hos Rygginstitutet kan du som lider av kronisk smärta eller värk i nacke och rygg få hjälp med behandling och rehabilitering. Rehabiliteringen innefattar skonsam träning såsom aerobics och vattenträning med hjälp av erfarna sjukgymnaster och fysioterapeuter. Även du som lider av stressrelaterade sjukdomar kan vända dig till Rygginstitutet. 

Exempel på behandlingsmoment för kronisk smärta:

  • individuell funktionsträning utfärdad av specialistfysioterapeut 
  • stavgång 
  • träning i kroppskännedom 
  • vattengymnastik 
  • funktionstest/cirkelträning 
  • praktisk ergonomi/arbetsteknik 
  • avslappningsövningar. 

Woman Touching Her Back

Föreläsningar om levnadsfaktorer kopplade till ohälsa: 

  • kroppens funktioner 
  • sömn 
  • stress 
  • att hantera smärta 
  • fysisk aktivitet 
  • arbetsteknik/ergonomi. 

Vårt behandlingscenter i Stockholm är naturnära och erbjuder en möjlighet till vila och återhämtning i en harmonisk miljö. Har du frågor om hur du med kronisk smärta kan få behandling och rehabilitering ー  tveka inte att kontakta oss

Fyll i egenremiss för bedömning med Rygginstitutet

Egenremiss - Boka en tid! 

Går du omkring och upplever smärta eller utmattning, och tidigare insatser inte har hjälpt. Ett sämre mående som inte går över leder oftast till ökade problem. Tveka inte att kontakta oss för frågor eller för en bedömning.

Vad är skillnaden mellan akut smärta och kronisk smärta?

Daglig smärta under en period av tre till sex månader är definitionen av kronisk smärta. Smärtor som uppkommer när du ramlar av cykeln eller får blindtarmsinflammation kallas för akuta smärtor. 

Hur blir man av med kronisk smärta?

För att lindra kronisk värk krävs behandling som innefattar skonsam träning som till exempel vattengymnastik och stavgång samt individuell behandling från sjukgymnaster och fysioterapeuter. Det är också viktigt att behandla psykisk ohälsa som kan uppkomma ur smärtan med terapi och/eller läkemedel.

Vad menas med kronisk smärta behandling?

Du med kronisk smärta behöver behandling som tar både kropp och själ i beaktning eftersom att det är en åkomma som både drabbar patienten fysiskt och psykiskt. Rygginstitutet erbjuder behandling av nacksmärta, ryggsmärta och smärtor i andra delar av kroppen. Till oss kan du komma via en remiss från en läkare eller genom att själv skicka in en remiss, en så kallad egenremiss.

 

Kontakta oss

Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss.
Du kan också ringa på 08-544 311 10 eller 060-64 73 00

Rygginstitutet Stockholm

Ladvik
185 93 VAXHOLM

Telefon: 08-544 311 10
Telefax: 08-544 311 11
E-Post: vaxholm@rygginstitutet.se

Svenska Rygginstitutet

Svenska Rygginstitutet
Org nr: 556513-6842 / 
Bg: 5336-0012