Kristallsjuka-behandling

Kristallsjuka är lägesyrsel som orsakas av att kalkkristaller i örat har lossnat. Detta resulterar i en stark känsla av yrsel och obalans. Många beskriver det som att man känner sig väldigt yr, ungefär som när man åkt karusell. Vanligtvis går sjukdomstillståndet över av sig själv och alla kristaller i örat faller tillbaka på rätt plats, men ibland behövs kristallsjuka-behandling

Behandlingen av kristallsjuka brukar gå ut på att patienten ska vrida och röra på huvudet för att försöka få alla kristaller i örat att hamna rätt igen. Hos vissa mottagningar kan patienten få ligga i en särskild stol som vrider och rör sig av sig själv medan patienten ligger fastspänd. På andra mottagningar görs detta av en behandlare exempelvis fysioterapeut. Vanligtvis brukar problemet vara löst efter yrsel-behandling även om man kan känna sig lite ostadig en period.

Söker du kristallsjukabehandling i Stockholm? Kontakta Rygginstitutet idag så hjälper vi dig.

Yrsel-behandling

För att kunna ge rätt typ av behandling behöver man ta reda på varför du har yrsel. Det finns ett flertal olika anledningar. En faktor som ökar är stressen i samhället och vanligt är att det för med sig så kallad funktionell yrsel (PPPY), det kan handla om kristallsjuka, men yrsel kan också komma med åldern eller på grund av försämrad blodcirkulation samt fler andra anledningar. Om du har problem med yrsel som är ihållande bör du söka vård för att få hjälp med rätt sorts yrsel behandling. Många patienter med långvarig smärta och utmattningssyndrom brukar uppleva yrsel. Vi på Rygginstitutet kan både bedöma samt genomföra rehabilitering.

Fysikalisk behandling av yrsel

För den som lider av yrsel är fysikalisk behandling vanligt. Alltså rörelse och avspänning. Via en fysioterapeut eller ett rörelseprogram att utöva i hemmet. Bland annat övningar där du ska röra och vrida på huvudet för att bli av med yrhetskänslorna.

Psykologisk behandling av yrsel

Vid långvarig yrselproblematik behöver man även titta på eventuella psykologiska faktorer. Det är ofta i kombinationen när man tittar på alla delar biopsykosocialt som den bästa reduktionen av yrsel sker.

Behandla kristallsjuka hos Rygginstitutet

Har du fått diagnosen kristallsjuka och söker du kristallsjukabehandling i Stockholm? Kontakta Rygginstitutet. Vi hjälper dig utveckla ett träningsprogram för att alla kristaller i öratska falla tillbaka på sin rätta plats.

FAQ om yrsel och kristallsjuka

Här är lite frågor och svar om yrsel/kristallsjuka behandling och liknande ämnen.

Vad är yrsel?

Yrsel är känslan av att något är fel, obalanserat. Det beror ofta på att kommunikationen mellan våra delar i kroppen och hjärnan är påverkad.  Det är vanligare än vad man tror med yrsel, så många som 15 – 20 % av den vuxna befolkningen söker årligen hjälp för yrsel.

Vad kan yrsel bero på?

Yrsel kan bero på många saker biopsykosocialt. När det blir långvarigt så beror det ofta på en kombination från alla delar. Det finns bra yrsel behandling för dig som är drabbad.

Vad är kristallsjuka?

Kristallsjuka är ett sjukdomstillstånd som gör att du känner dig väldigt yr. Kristallsjuka beror på att kristaller i örat har lossnat. Genom att vrida och röra på huvudet brukar kristallerna hamna rätt igen.

Varför får man kristallsjukan?

Man vet inte riktigt varför man får kristallsjuka, dock har man märkt att vissa saker kan orsaka besväret, som hjärnskakning eller om du slagit i huvudet.

Hur lång tid tar det att behandla kristallsjuka?

Tiden det tar att behandla kristallsjuka kan variera markant från fall till fall och beror på vad för behandling som används för att rätta till alla kristaller i örat. Träningsprogram används för att påskynda läkningsprocessen och varar fram tills kristallsjukan är botad – detta kan röra som om ett par dagar till flera veckor. I andra fall används en så kallad repositionsbehandling som går ut på att en läkare vrider patientens huvud för att flytta kristallerna för att påskynda läkningen – repositionsbehandlingen tar bara ett par minuter, men verkar inte nödvändigtvis direkt.

Kan kristallsjukdom återkomma?

Ja. Patienter med återkommande kristallsjuka får oftast lära sig att utföra en botande egenbehandling. Oftast behöver man även förändra sina rutiner och utföra förebyggande övningar.

Vad avgör intensiteten vid kristallsjuka?

Intensiteten av kristallsjukan beror på en rad faktorer inklusive:

  • Hur många kristaller som lossnat
  • Hur stora och tunga kristallerna är
  • Om kristallerna har en slät eller taggig yta
  • Om kristallerna klumpat ihop sig
  • Hur snabbt saltpartiklar löser upp sig i båggångens vätska
  • I vilken/vilka av båggångarna de hamnat

Kontakta oss

Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss.
Du kan också ringa på 08-544 311 10 eller 060-64 73 00

Rygginstitutet Stockholm

Ladvik
185 93 VAXHOLM

Telefon: 08-544 311 10
Telefax: 08-544 311 11
E-Post: vaxholm@rygginstitutet.se

Svenska Rygginstitutet

Svenska Rygginstitutet
Org nr: 556513-6842 / 
Bg: 5336-0012

Svenska Rygginstitutet
Org nr: 556513-6842 / 
Bg: 5336-0012