Smärtor i ryggen kan uppstå till följd av sjukdomar, fall eller förslitningar. Ibland beror smärtan på problem i andra delar i kroppen som knän eller höfter men även av sådant som stress eller felaktig lyftteknik och andra ergonomirelaterade faktorer. Oavsett vad som är orsak till smärtan påverkar ryggproblem nästan alltid hela kroppen och vardagen för många drabbade. Därför är det viktigt att tidigt ta reda på orsak och vilken behandling som krävs för att bli av med smärtan eller i vart fall lindra den.

Ryggsmärta efter ett fall är inte helt ovanligt. För den som lider av benskörhet kan smärta i ryggen efter att man halkat eller ramlat bero på att kotorna har pressats samman. Det är inget farligt men kan göra mycket ont och värken kan sitta i upp till ett år, även om den minskar med tiden. För den som inte lider av benskörhet är orsaken till en kotkompression oftast att man fallit från hög höjd. För att ryggen ska läka är det viktigt att röra på sig även om det gör ont och för att lättare klara av den fysiska träningen kan man få smärtstillande läkemedel.

Är smärtan mycket svår eller problemen av sådan art att de i hög grad påverkar vardagen kan det bli aktuellt med en behandling. Har man sedan tidigare benskörhet är en behandling i regel alltid att rekommendera. För att få experthjälp för besväret krävs att man får en kotkompression remiss till en specialist eller ett institut.

Rygginstitutet är ett sådant institut dit man kan få komma efter kotkompression remiss. De har lång erfarenhet av att behandla ryggproblem av olika slag och har arbetat fram behandlingsmetoder som fungerar. Tillsammans med läkare, psykolog och fysioterapeut görs en bedömning av besvären och en behandlingsplan upprättas. Behandlingen kan innehålla allt från sjukgymnastiska övningar till avslappning och vila. Eftersom behandlingen alltid utgår från individuella förhållanden hos varje patient och tar med hela människan i bilden kan man vara säker på att få en behandling som inte bara löser tillfällig smärta i ryggen utan går till botten med problemet för att förhindra återkommande smärta eller problem. En kotkompression remiss till Rygginstitutet kan man få efter ett besök på sin vårdcentral.

 

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”