Idag arbetar väldigt många sittande framför datorskärmar. Tyvärr medför den typen av arbetsställning ofta problem, särskilt för rygg, nacke och axlar. Upplever du själv att du har ont? Kanske känner du dig stel eller har mer akut smärta i ländryggen? Det finns bra hjälp att få, särskilt om du vänder dig till en ryggklinik.

På en rygg och rehab -anläggning kan du få hjälp att träna upp muskulaturen i ryggen och i axlarna, för att på så sätt få en bättre hållning och bli av med smärtan. Beroende på vad just du behöver hjälp med får du först gå igenom dina problem för att därefter få ett individuellt tränings- och rehabpass som är utformat efter dig. Du kan bli hjälpt av såväl sjukgymnaster som av psykologer.

Motverka ryggont och diskbråck

En av de vanliga anledningarna till ryggont är en dålig hållning och för mycket stillasittande arbete. Kanske kan du rannsaka dig själv, sitter du bra på jobbet? Om du inte har ett höj- och sänkbart skrivbord kan det vara bra att köpa in detta till kontoret, att kunna variera dig mellan att stå och sitta kan ha mycket god effekt på ryggproblem. Kom även ihåg att ställa in höjden på såväl stolen som på skrivbordet för att inte bli överansträngd i axlarna. Armarna ska vila i en 90-gradersvinkel när du arbetar, då är axlarna avslappnade och inte uppdragna och spända.

Diskbråck är vanligt att få idag och problemet beror på att diskarna (som finns mellan varje kota i ryggraden) blir försvagade eller spricker ut helt och hållet. Då tränger en substans ut från disken till ryggmärgskanalen. En skadad disk kan skapa en inflammation och en irritation i ryggmärgen och göra väldigt ont, men är i regel inte farligt. Genom att sitta upprätt istället för ihopsäckad trycker du tillbaka diskarna i rätt position och kan motverka risken för diskbråck. Om du har väldigt mycket smärta bör du uppsöka ryggkliniken för att göra en utredning.

Kan bero på många saker

Smärta i rörelseapparaten kan bero på väldigt många saker men motverkas ofta genom rörelse och motion. Om du har haft ont länge bör du dock vara försiktig med för tung träning eftersom det kan förvärra smärtan och problemen. Genom att uppsöka rygg och rehab Stockholm kan du få hjälp att lägga upp ett tränings- och rehabprogram som är utformat efter just dig.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”