De flesta av oss har någon gång upplevt smärtor i nacke och/eller ett hugg av smärta i ryggen. Det är speciellt vanligt att personer vars yrken kräver mycket kroppsarbete blir lidande av detta. Men även arbeten som innebär att man blir stillasittande i långa perioder kan vara påfrestande för ryggen. Det finns många olika anledningar till att det gör ont och hugger i ryggen, där en huggande smärta i ryggen kan vara ett tecken på att diskarna i ryggraden blivit skadade. Om man under en längre period upplever att det hugger i ryggen är det dags att genast uppsöka en läkare för att ta reda på var problemet sitter och varför det uppstått från första början. Att lämna smärtan obehandlad kan i värsta fall leda till permanenta skador på ryggraden.

Vad ska jag göra vid hugg i ryggen?

Det vanligaste ryggbesväret är att man har ont i nedre delen av ryggen som kallas ländryggen. Det kan handla om plötslig smärta som känns som att det hugger i ryggen, eller till och med som att ryggen är på väg att gå itu. Om man har väldigt ont i ryggen kan det påverka en persons rörlighet och man kan hindras från att utföra vanliga sysslor och sitt arbete. Det är väldigt ovanligt att den här typen av smärtor beror på någon typ av allvarlig sjukdom, men man bör vara uppmärksam om man samtidigt som det gör ont i ryggen upplever exempelvis feber, viktnedgång, domningar, stickningar eller i samband med cancer. Då rekommenderar vi dig att kontakta vården snarast. Om inget av detta stämmer in på dig kan du istället försöka att själv behandla själva smärtan.

Ett alternativ för att få bukt med kronisk eller plötslig smärta i ryggen är att uppsöka en fysioterapeut, sjukgymnast eller kiropraktor. Av dessa kan du få råd och hjälp när det hugger i ryggen samt rekommendationer för hur du bör träna för att lindra dina besvär.

Hugger det i ryggen? Kontakta Rygginstitutet

Rygginstitutets rehabilitering hjälper personer som upplever smärtor och besvär i form av:

  1. Ryggsmärtor
  2. Lumbago
  3. Diskbråck
  4. Fibromyalgi
  5. Nacksmärtor
  6. När det hugger i ryggen
  7. Utmattingssyndrom

Hos Rygginstitutet får du hjälp och behandling av kunnig och erfaren vårdpersonal. Du får ordentligt med vila samt får utföra fysiska aktiviteter som är skonsamma mot din rygg i form av till exempel aerobics och vattenträning. Vårt rehabiliteringscenter ligger beläget i en lugn och harmonisk miljö där du kan släppa vardagens stress och bekymmer där vi skapar förutsättningarna för att du ska kunna hantera smärtan och bli smärtfri.

Kontakta Rygginstitutet redan idag eller läs mer här på vår hemsida för mer information om våra tjänster, tips och råd på övningar och hur vi hjälper dig med din rehabilitering.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”