Har du gått runt och känt dig hängig, håglös eller kanske ledsen utan att veta varför? Idag är det otroligt vanligt med utmattning som leder till sjukskrivningar, särskilt för kvinnor. Allt för många krav från olika håll gör till slut att vi inte orkar med. Vi hinner inte lägga tid på återhämtning utan kör på trots att kroppen visar tydliga utmattningssyndrom fysiska symptom. Tror du att du håller på att bli utmattad? Vi går igenom vilka vanliga tecken som visas i samband med att man börjar bli sjuk i utmattning.

Tidiga tecken på utmattning

När du håller på att bli utmattad, utbränd eller helt enkelt är på väg rakt in i den ökända väggen, brukar tidiga symptom visa sig. Dessa är bland annat:

  • Stel i nacken och skuldrorna.
  • Humörsvängningar. När du är väldigt stressad och trött är det vanligt att du blir mer lättirriterad eller nedstämd lättare än vanligt.
  • Glömmer saker. Dåligt minne hör till en av de tidiga varningsklockorna för utmattningssyndrom.
    Sjuk oftare. Ett kraftigt nedsatt immunförsvar hör också till de tidiga tecknen för utmattning. Kanske brukar du vara frisk som en nötkärna men är nu förkyld varje vecka?
  • Ljus- och ljudkänslig. När hjärnan är överarbetad och trött kan många känna sig extra känsliga för ljud och ljus.
  • Trött men utan sömn. Trötthet går hand i hand med utmattning. Med det sagt är det väldigt vanligt att man är trött men inte kan sova.

Ju tidigare du söker hjälp för utmattning, desto snabbare kan du återhämta dig. Om det går riktigt lång tid innan du söker hjälp kan det bli värre. Många som blir utbrända och får diagnosen utmattningssyndrom kan ibland behöva återhämtning i ett år eller ännu längre. Du kan ta ett utmattningssyndrom test online för att se om du hör till riskgruppen.

Letar du efter rehab i Stockholm?

Om du tror att du håller på att bli utmattad kan det vara bra att ta ett utmattning test, det finns flera olika på nätet. Du får besvara frågor som exempelvis ”Hur är din koncentration”, varpå du fyller i poäng beroende på hur bra eller hur dålig koncentration du har just nu. Den här sortens frågor i utmattning test är bra dels för att ta reda på om du är i riskzonen, men även för att få en tydligare bild av dina problem.

För dig som lider av utmattningssyndrom fysiska symptom kan det vara aktuellt att söka hjälp hos en klinik eller ett rehabcenter. I Stockholm kan du hitta bra center som är till för den som behöver återhämtning. Med noggrant och individuellt anpassade program kan du få hjälp med allt från träning till kost och lära dig mer om stresshantering. Ta kontakt med ett eller flera rehabcenter för att se hur de kan hjälpa dig. Vissa kliniker är anpassade för den som har mycket smärta orsakat av utmattningen, andra arbetar mer med den psykiska aspekten. Kanske behöver du hjälp med bägge delar? Sök hjälp redan idag och korta ner återhämtningstiden så att du kan fortsätta ditt liv som vanligt.