Pang säger det och det känns som att ryggen ska gå av. När du drabbas av ett ryggskott blir du varse om det, smärtan kan vara oerhört intensiv. Men vad ska du göra för att lindra smärtan? Finns det någon behandling? Trots att det ibland kan göra så ont att man blir orolig finns det oftast ingen vits med att kontakta doktorn, smärtan går över av sig själv. Men det kan ta ett par dagar eller ibland längre tid.

Bra ryggskott behandling och övningar

För att slippa gå omkring med en stel och smärtande rygg längre än nödvändigt finns det några bra övningar som kan lindra. Det är nämligen rörelse som är det viktiga, trots att det kan kännas som att det gör ännu ondare. Anledningen till varför just rörelse är så oerhört viktigt vid ryggskott är för att ryggen riskerar att stelna till och bli ännu värre om du sitter eller ligger till. Försök att gå korta och långsamma promenader. Om du inte ens känner att det går så kan du försöka röra dig lite försiktigt i hemmet. Vi den akuta smärtan som uppstår vid ryggskott kan det vara skönast att ligga på golvet med benen uppe på en stol. Skulle inte din egen ryggskott behandling fungera kan du behöva kontakta en kiropraktor.

Varför får man ryggskott?

Ryggskott är något som drabbar de allra flesta någon gång under livet, vissa får det oftare än andra. Till och med barn kan drabbas av ryggskott. Varför man får ryggskott kan bero på flera saker men ofta sker det i samband med någon viss rörelse, till exempel att du försöker lyfta något tungt på fel sätt. Smärtan strålar ofta från ländryggen ner i benen och kan komma från både leder, diskar, ledband eller muskler. Om du har svårt att röra dig vid ett ryggskott kan det vara bra att testa en värmekudde eller smörja in ryggen med smärtlindrande salva. Då blir det lättare att gå och få igång blodet i kroppen.

När bör jag kontakta Ryggspecialisten?

Ibland är vissa ryggskott mer besvärliga än andra och i vissa fall gör det så ont att det känns som att ryggen har brutits. Då kanske det inte fungerar med de vanliga övningarna utan du kan behöva kontakta en kiropraktor. En ryggspecialist kan hjälpa dig på ett annat sätt. Bland annat har de stor erfarenhet och kunskap kring manipulation av ryggraden. Om ditt ryggskott inte tycks gå över efter ett par veckor bör du kontakta vården. En legitimerad naprapat eller kiropraktor kan hjälpa dig ta reda på om du har andra skador som orsakar din smärta och stelhet.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”