Muskelsmärta som kommer och går, ökad känslighet i huden, konstant trötthet och magbesvär ー smärta kan vara utmanande att leva med, men det finns fibromyalgi-behandling att få. Rygginstitutet har över 60 års erfarenhet av att lindra smärta. Här går vi igenom vad fibromyalgi är, vilken behandling som finns och vad du själv kan göra för att ta tillbaka ditt liv trots svår fibromyalgi.
Vad är fibromyalgi?
Fibromyalgi är ett kroniskt smärtsyndrom med utbredd smärta som varierar i intensitet och som kan flytta sig mellan olika muskler och leder. Syndromet gör hjärnans smärtregleringssystem känsligt och icke-viljestyrda nervfunktioner ändras. Fibromyalgi gör att lätt tryck mot huden eller intensivt muskelarbete känns smärtsamt. Sjukdomen visar sig inte genom blodprov utan diagnosen “fibromyalgi” ställs baserat på symtom.
Frågan “vad är fibromyalgi?” fick sitt svar först 1990 då American College of Rheumatology diagnostiserade fibromyalgi genom att trycka på 18 smärtpunkter på kroppen. Om patienten kände smärta vid tryck på minst 11 av punkterna och hade haft utbredd smärta i vissa delar av kroppen under minst tre månader så fick patienten diagnosen fibromyalgi. Här nedan finns en lista på vanliga symtom vid fibromyalgi.
Vanliga symtom på fibromyalgi:
- smärta i muskler, även värk i leder kan förekomma (smärtan kan flytta sig från en kroppsdel till en annan)
- ömhet
- ökad känslighet i huden, tryck från kläder kan vara smärtsamt
- morgonstelhet
- ytlig sömn och vakna stunder under natten
- trötthet
- domningar/stickningar eller känsla av att huden är varm/kall.
Smärtan ska finnas i:
- högra och vänstra delen av kroppen
- ovanför midjan
- nedanför midjan.
samt minst i någon av följande kroppsdelar:
- halsrygg
- främre bröstrygg
- bröstrygg
- ländrygg.
Förutom smärta lider patienterna ofta av:
- kronisk trötthet
- magbesvär exempelvis omväxlande diarré och förstoppning
- sömnstörning
- kognitiva besvär exempelvis svårt att koncentrera sig.
Egenremiss
Går du omkring och upplever smärta eller utmattning, och tidigare insatser inte har hjälpt. Ett sämre mående som inte går över leder oftast till ökade problem. Tveka inte att kontakta oss för frågor eller för en bedömning. Du kan också fylla i en egenremiss genom att klicka på knappen nedan.
Hur många är drabbade?
Kronisk smärta i form av fibromyalgi drabbar 2-4 procent av befolkningen i Sverige. 80 procent av alla drabbade är kvinnor. Klinisk erfarenhet visar att effekterna av fibromyalgi-behandling blir bättre om patienten behandlas i ett tidigt stadie.
Varför får man fibromyalgi?
Den första frågan är vanligtvis “vad är fibromyalgi?” och den naturliga följdfrågan blir förstås “varför får man fibromyalgi?”. Det finns flera orsaker till varför människor utvecklar smärtdiagnosen, men ett vanligt scenario är att en person levt med långvarig smärta någonstans på kroppen och att smärtan sedan har spridit sig. Ett exempel är whiplashskador som med tiden kan utvecklas till fibromyalgi. Behandling av svår fibromyalgi bör därför sättas i ett tidigt skeende för att ge patienten så bra förutsättningar som möjligt att må bättre.
Faktorer som kan bidra till att smärtdiagnosen utvecklas:
- upprepad stress
- trauma
- utmattningssyndrom
- obearbetat posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
- depression
- ångest
- enformiga rörelser.
Svår fibromyalgi
Många som lider av svår fibromyalgi kan ha svårt att bära tungt, att springa eller gå i trappor. Det är också vanligt att patienter med svår fibromyalgi känner oro, ilska eller blir nedstämda.
Behandling av svår fibromyalgi
Oavsett hur svår fibromyalgi en person lider av ー finns behandling att få. Ett viktigt första steg inom fibromyalgi-behandling är att få diagnosen. Många upplever diagnosen som en lättnad och att det blir lättare förhålla sig till smärtan när man vet vad den beror på.
På Rygginstitutet har vi arbetat med fibromyalgi-behandling i många år och enligt vår erfarenhet är det bäst att behandla smärtdiagnosen med både kropp och själ i åtanke.
Vår fibromyalgi-behandling i Stockholm är en så kallad multimodal behandling som förutom att fokusera på det fysiska och psykiska, också innebär att vi arbetar i team där flera olika professioner ingår. På så sätt kan vi ge patienten en effektiv behandling av fibromyalgi.
Våra team består till exempel av läkare, psykologer och fysioterapeuter. Om du kommer till oss för fibromyalgi-behandling genomförs både individuella, fördjupande besök hos de olika professionerna och olika behandlingsmoment och föreläsningar i grupp. Behandlingen pågår i cirka 8-12 veckor.
Exempel på moment under Rygginstitutets behandling av fibromyalgi:
- individuell funktionsträning utfärdad av specialistfysioterapeut
- stavgång
- träning i kroppskännedom
- vattengymnastik
- funktionstest/cirkelträning
- praktisk ergonomi/arbetsteknik
- avslappningsövningar.
Föreläsningar om levnadsfaktorer kopplade till ohälsa:
- kroppens funktioner
- sömn
- stress
- att hantera smärta
- fysisk aktivitet
- arbetsteknik/ergonomi.
Det här kan du själv göra för att ta tillbaka ditt liv
Innan eller efter att du har fått fibromyalgi-behandling finns det sådant som du själv kan göra för att få högre livskvalitet och må bättre i din vardag.
Röra på dig
Rörelse gör gott för kroppen och motverkar smärta på längre sikt, även om smärtan ökar tillfälligt när du rör på dig. Att du sover bättre och känner dig lugnare är andra positiva effekter av rörelse. Dock är det viktigt att lyssna på kroppen och att hitta en träningsform som passar dig. Att promenera, simma, göra vattengymnastik eller träna lättare styrketräning är exempel på träning som kan förhindra smärta.
Lindra fibromyalgismärtamed värme
Många upplever att värme ger tillfällig smärtlindring när smärtan är som värst. Lägg en värmedyna mot det smärtande området, ta en ångande dusch eller ett varmt bad för att kunna koppla av och bli mindre stel i kroppen.
Försöka att få en god natts sömn
Om du lider av smärtsyndrom är det viktigt att ge dig själv förutsättningarna för att sova bra eftersom dålig sömn kan göra värken värre. Se till att ha det svalt och mörkt i rummet, och att undvika att sova eller vila under dagen då det kan göra att du sover ännu sämre på natten. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv ー att bli arg, frustrerad eller att skuldbelägga dig själv för att du inte kan sova gör det ännu svårare att slappna av. Prata med en läkare om du behöver läkemedel för att kunna sova bättre för att lindra din fibromyalgi.
Det kan vara utmanande att leva med svår fibromyalgi, men sjukdomen i sig är inte farlig och ökar heller inte risken för autoimmuna sjukdomar som exempelvis ledgångsreumatism.
Hjälp från Rygginstitutet
Behöver du hjälp med att lindra din smärtdiagnos? Tveka inte att kontakta oss för Fibromyalgi-behandling! Till oss kan du komma via remiss från din läkare, du kan också skicka in en egenremiss där du själv beskriver dina symtom på fibromyalgi. Rygginstitutet finns i Stockholm och erbjuder behandling för måttlig till svår fibromyalgi i naturnära miljö. Vi behandlar även långvarig smärta och stressproblematik i Sundsvall.
Den här artikeln har besvarat:
- Vad är fibromyalgi?
- Hur många i Sverige är drabbade?
- Vad beror smärtdiagnosen på?
- Var kan du få behandling av svår fibromyalgi?
- Vad kan du själv göra för att lindra smärtan?
Egenremiss
Går du omkring och upplever smärta eller utmattning, och tidigare insatser inte har hjälpt. Ett sämre mående som inte går över leder oftast till ökade problem. Tveka inte att kontakta oss för frågor eller för en bedömning. Du kan också fylla i en egenremiss genom att klicka på knappen nedan.
Vad triggar fibromyalgi?
Vad förvärrar fibromyalgi?
Vad ska man undvika om man har fibromyalgi?
Kan man träna om man har fibromyalgi?
Kontakta oss
Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss.
Du kan också ringa på 08-544 311 10 eller 060-64 73 00
Rygginstitutet Sundsvall
Institutsvägen 8
856 43 SUNDSVALL
Telefon: 060-64 73 00
Telefax: 060-64 73 01
sundsvall@rygginstitutet.se
Rygginstitutet Stockholm
Ladvik
185 93 VAXHOLM
Telefon: 08-544 311 10
Telefax: 08-544 311 11
E-Post: vaxholm@rygginstitutet.se