Ryggont kan drabba alla, oavsett ålder, kön, yrke och fysiska egenskaper. Men, det finns olika former av ryggont, som ofta också har lite olika orsaker.
Dålig hållning, stillasittande arbete, tunga lyft som utförs på fel sätt och dålig ryggmuskulatur är några av anledningarna till ryggont. Överbelastning och stress är andra orsaker som, trots att de framförallt bottnar i psykisk ohälsa, visar sig genom fysiska symptom. Då är det vanligt att smärtan sätter sig i till exempel nacke och skuldror. Följande är exempel på tre olika former av ryggont som de flesta av befolkningen någon gång känt av:
Smärta i ländrygg
Smärta i ländryggen kallas också för lumbago och visar sig ofta som en molande känsla i nedre delen av ryggen, inte sällan i samband med stående eller när ryggen belastas vid till exempel lyft. Även om smärtan inte är akut så är den uttröttande i längden och för att komma till rätta med problemen är det bra att besöka en ryggklinik. Där kan man få hjälp med träning och rehabilitering för att stärka de försvagade ryggmusklerna.
Smärta i bröstrygg
Ryggskott är ett vanligt begrepp, och med det menar man en akut, skärande smärt i den övre delen av ryggen – bröstryggen. Denna form av smärta uppkommer oftast i samband med lyft, snedbelastningar eller sidovridningar och många vittnar om att smärtan hugger till, eller att ryggen ”krampar”. Akuta smärtor av det här slaget håller gärna i sig under en period, även om symptomen mildras förhållandevis fort. Det bästa man som drabbad kan göra är att röra på sig så mycket som möjligt medan vila tvärtom förvärrar tillståndet.
Ischias
Ischias är en form av ländryggssmärta som strålar ned i ett ben och i vissa fall ända ner till foten i samma ben. Anledningen till smärtan är att ischiasnerven är inflammerad eller irriterad, och eftersom problemet inte bara är muskulärt kan ischias leda till att sämre kraft och känsla i benet.
Oavsett vilken form av ryggsmärta du har råkat ut för kan du alltid kontakta Rygginstitutet. De hjälper dig med rehabilitering och träning som underlättar smärtan, och som förhindrar att du ska få ont igen i framtiden. Du kan också komma till oss via remiss från ryggakuten i Stockholm. Mer information hittar du på vår webbplats.
”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”