Ryggsmärtor är ett allmänt hälsoproblem i Sverige idag. Enligt en studie som jämförde omfattningen av ryggproblem mellan Sverige och Norge var den svenska befolkningen den som klagade mest över sina ryggar. Kronisk ryggsmärta kan med tiden leda till allvarliga problem som en sämre livskvalitet i stort, ett sämre självförtroende och till och med depression. Det kan även gå så långt att du måste sjukskriva dig från arbetet, vilket i längden påverkar produktiviteten på arbetsmarknaden i stort. Om du har lindrig ryggsmärta finns det dock en hel del saker du kan göra för att få smärtlindring för rygg.

Massage

En skonsam massage för rygg kan vara ett effektivt sätt att lätta på ryggsmärta och andra typer av värk i kroppen. Att applicera tryck på muskelknutar kan hjälpa till att lösa upp dem, och massagen kan på så vis främja blodflödet i kroppen. Att använda sig av en smärtlindrande kräm i samband med massagen kan vara ett bra sätt att öka dess effektivitet.

Träning

Många tror att det är vila som gäller när de upplever ryggsmärta, men att röra på sig och hålla sig aktiv är faktiskt ännu effektivare för att lindra smärta. Vissa lindriga former av träning som att promenera eller simma kan vara bra för ryggen.

Hållning

Många av oss lever ett ganska stillasittande liv. Vi spenderar stora delar av vår tid med att sitta på jobbet och att sitta i soffan när vi kommer hem. Att sitta still under långa perioder utan att ha en bra hållning är inte bra för ryggraden och kan leda till smärta. Rätt hållning handlar om att hålla ryggraden så rak som möjligt medan du sitter ner. Investera i en bra ergonomisk stol som erbjuder stöd för ryggraden.

Kyla och hetta

Att applicera kalla eller varma kompresser är ett bra sätt att lindra smärta i kroppen. Kyla gör att kroppen domnar bort och lugnar nerverna, hetta hjälper istället blodflödet och erbjuder lättning.

Sovposition

Det sätt du sover kan leda till smärta i ryggen. Se till att du har en bekväm och riktig madrass som erbjuder nog med stöd för hela kroppen och byt ut den när den blir gammal. Ett knep för att reducera smärta kan vara att sätta en kudde under benen i 10-15 minuter varje kväll. Detta kan hjälpa till att reducera smärta i nedre delen av ryggen.

Om du leder av kronisk ryggsmärta som påverkar din vardag är det dags att besöka en specialist. Rygginstitutet har stor erfarenhet av att rehabilitera sina patienter och behandlar ryggont i Stockholm

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”