Det blir allt vanligare med stress i vår vardag. Anledningen bakom stressen kan vara en eller flera faktorer som har med vår jobbsituation, vår hälsa eller vårt privatliv att göra. Kortvarig stress är inga problem men det är den långvariga stressen som leder till att kroppen börjar ta skada. Vi har samlat tretton enkla saker som du kan göra för att börja din egna behandling utmattningssyndrom​ redan idag.

Varför är stressbehandling viktigt?

När du stressar sänder hjärnan ut signaler till kroppen att börja jobba lite hårdare. Ditt hjärta pumpar snabbare, du börjar andas fortare och kroppen gör sig redo att agera. Notera att stress kan leda till olika reaktioner, alla reagerar inte på samma sätt. Kortvarig stress är oftast bra men kroppen kan inte vara kvar i detta stadiet under långa perioder eftersom det leder till både skador och sjukdomar. Att själv behandla sin stress är viktigt för att undvika utbrändhet och eventuella besvär som stressen kan leda till. Nedan följer våra tips för trygg och säker stressbehandling.

 

13 tips för effektiv stressbehandling

 1. Andas från solarplexus

Genom att ta djupa andetag kan du fylla upp lungorna med mer luft, vilket får hjärtat att transportera mer syre och det leder i sin tur till att du sänker din puls.

 1. Guidat bildspråk

Att se sig själv utföra olika sysslor på ett framgångsrikt sätt är en metod som används flitigt inom idrottsvärlden.

 1. Fokusera på en sak i taget

Det är svårt att göra flera saker samtidigt, åtminstone om du vill att de ska bli gjorda på ett bra sätt. Fokusera fullt ut på en sak i taget och undvik distraktioner.

 1. Gör listor

Stapla upp det du behöver göra just nu och när det behöver vara klart. På så sätt får du en överblick över vad du behöver göra idag och även en bild över hur din tid kan spenderas längre fram.

 1. Våga tacka nej

Detta kan vara ett av de viktigaste tipsen för stressbehandling. Många gånger kommer stressen från att man har för mycket att göra. Genom att tacka nej och sätta gränser behåller du energi och fokus på att klara av de saker som du redan har tagit på dig.

 1. Förändra din situation

Om du inte kan tacka nej till saker av en eller annan anledning leder situationen snabbt till mer stress och stressrelaterade besvär. Vid det här laget är det dags att fundera på saker du kan göra för att förändra din livssituation.

 1. Prioritera dig själv

Det är viktigt att du lägger tid på att återhämta dig någon gång, helst varje dag. En trygg och säker stressbehandling kan gå ut på att du ger dig själv egentid på morgonen och kvällen.

 1. Börja dagen på rätt sätt

Sättet du börjar din dag på kan påverka resten av dagen på flera sätt. Om du vill börja dra ned på stressnivåerna är det värt att lägga tid på bättre morgonrutiner.

 1. Ta hand om kroppen

Det kan vara svårt att ta hand om kroppen när du känner dig stressad. Träning, en balanserad kost och god sömn är tre oumbärliga faktorer för att både du och din kropp ska må bra.

 1. Sluta rök

Många röker när de är stressade men rökandet leder till mer besvär än vad nikotinet är värt. Ta ett nikotinplåster eller -tuggummi istället.

 1. Tänk på vad du äter

När du känner dig stressad är det lätt att kompensera de dåliga känslorna i kroppen med snabba kolhydrater och socker. Det är inget fel med att äta gott men se upp för överkonsumtion, oavsett om det gäller godis eller andra livsmedel.

 1. Tänk på det som är viktigt i livet

Överraskande många glömmer bort anledningen till att de jobbar så hårt eller stressar så mycket. Att vara medveten om vad man sätter värde på i livet är en effektiv stressbehandling. Det som stressar upp dig just nu kanske inte är särskilt viktigt i det långa loppet.

 1. Våga be om hjälp

Om du upptäcker att du har flera symptom som tyder på att du lider av stress eller stressrelaterade besvär, våga ta det första steget och be om hjälp. Det finns gott om behandlingar som du kan använda dig av för att sänka dina stressnivåer och få professionell stressrehabilitering. Genom att ta tag i problemen tidigt blir det lättare att återhämta sig. Kom ihåg, det är aldrig försent att be om hjälp!

 

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”

Kontakta oss

Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss.
Du kan också ringa på 08-544 311 10 eller 060-64 73 00