Rygginstitutet startade sin verksamhet i Torpshammar, Västernorrland 1961, en stiftelse som skapats av skogs- och byggbranschen och har sedan dess framgångsrikt bedrivit yrkesinriktad rehabilitering, sjukgymnastik och medicinska utredningar. Verksamheten spred sig så småningom till Sundsvall 1984 och till Luleå 1987. I Stockholm startades verksamheten 1992 och slutligen, 2007, fick även Göteborg möjlighet att ta del av Rygginstitutes tjänster.  Företaget har ända sedan start haft som mål att tillgodose patienter som är stela i ryggen rörelsestörningar, nackont eller andra smärttillstånd och stressrelaterade sjukdomar.

Rörelseförmågan är avgörande när det gäller hälsa. Miljarder människor rör sig dagligen mellan, hem, jobb och skola och är beroende av att kunna röra sig utan smärtor eller begränsningar. Kroppens rörelseförmåga möjliggöres genom det centrala nervsystemet inrymt i vår ryggrad som slutligen ansluter till hjärnan. På grund av dagligt hektiska liv, har det blivit allt vanligare att ignorera de funktionella behoven i vår kropp och bortse dess betydelse. Oftast börjar det med att man känner sig stel i ryggen, som senare kan bli alltmer smärtfullt och påverka rörelseförmågan. Den vanligaste typen är rygg- och nackvärk, vilket nästan alltid är en biprodukt av dålig hållning, obetänksamma ansträngningar och brist på träning.

Man kan behandla med massage från diplomerade massageterapeuter. Smärtlindrande ryggmassage är ett bra sätt att slappna av i våra ryggmuskler och även till såväl postala störningar. Att få hjälp med ryggen kan också släppa övriga spänningar i muskler i kroppen som möjliggör ökad rörlighet och minskad smärta. Med avhjälpande massage och djupvävnadsmassage kan du fortsätta dina dagliga rutiner på ett bättre och hälsosamt sätt som maximerar din produktivitet. Du kan få en vardag utan smärta och nedsatt rörlighet.

Det slutliga målet är dock att optimera hur du använder din kropp och lära sig att förebygga förslitning på leder och muskler. När du har bemästrat detta kan du ta kontroll över din kropp och du kommer inte längre få hjälp med ryggen och nacken. Rygginstitutet hjälper dig att få bukt med smärtor och stela leder genom sitt rehabiliteringsprogram som tas fram unikt efter dina problem och behov. Programmet tas fram tillsammans med en läkare, psykolog och en fysioterapeut.

Författare: Åke Hansen

”Författarens åsikter är helt sina egna och speglar nödvändigtvis inte åsikterna hos Rygginstitutet”