Diskbråck i ländryggen innebär att det uppstått en spricka eller skada i någon av diskarna mellan ryggkotorna i den nedre delen av din rygg. Det gör att innehållet i disken kan bukta ut och bilda ett bråck. En del diskbråck känner du inte av så kallade “tysta diskbråck”. Vanliga symtom vid diskbråck i ländrygg är smärta och domningar eller svaghet i ben. Bråcket kan också trycka mot nerver som resulterar i att smärta strålar längs nerven.
Har du haft ryggproblem i ländryggen under en längre period, testat allt men inget fungerar? Kontakta Rygginstitutet, vi erbjuder multimodal smärtbehandling anpassad efter dina behov och förutsättningar.
Orsaker till diskbråck i ländrygg
Ett diskbråck innebär att en del av innehållet i en disk börjat bukta ut, likt en utväxt. Men varför drabbas man av diskbråck?
Detta är en kombination mellan arv och miljö där det du föds med tillsammans med det du utsätter ryggen för utgör grunderna. Gradvis slitage på grund av ålder är en vanlig orsak då diskarna blir mindre flexibla med åren som ökar risken för sprickor och skador vid sned eller för hög belastning.
Individer som får symtom har ofta svårt att säga exakt vad som utlöste dem, och det är sällan en plötslig händelse som är orsaken. Diskbråck kan uppstå vart som helst i ryggraden, men vanligast är i ländryggen. Detta beror på att ländryggen är väldigt rörlig och ofta utsätts för hög belastning. Ett bråck i detta område kallas inom vården för ett “lumbalt diskbråck”.
Symtom vid diskbråck i ländrygg
Symtomen vid diskbråck i ländryggen kommer oftast smygande och utvecklas över en längre period, som periodvisa besvär av smärta och stelhet under flera år. Men de kan också komma akut, ge intensiva smärtor i samband med plötsliga och hastiga rörelser eller vissa specifika ställningar.
Du kan få ett eller flera av följande symtom i samband med diskbråck i din ländrygg:
- Ryggont
- Ischias, smärta som strålar ned i ett ben
- Domningar och stickningar i ben och fötter
- Svårt att kontrollera rörelserna i benen
- Svårt att kontrollera urin och avföring
Behandling av diskbråck i ländrygg
Diskbråck rehabilitering konservativt då det ofta går över av sig själv inom några månader. Behandlingen går därför ofta ut på att lindra med smärtstillande läkemedel. Det är också viktigt att hålla sig rörlig men samtidigt inte anstränga sig till den grad att bråcket förvärras.
Vill du påskynda läkningsprocessen eller undvika läkemedel som kan ge bieffekter kan du även testa multimodal smärtbehandling hos Rygginstitutet. Vi använder oss av metoder som sjukgymnastik för naturlig behandling av diskbråck, och vår klinik ligger dessutom i en naturskön miljö där du kommer bort från vardagsstressen och istället kan fokusera på att tillfriskna.
Sjukgymnastiken kan innebära att man utövar enkla men effektiva träningsformer som aerobics och vattenträning. Rygginstitutet erbjuder rehabilitering, inte bara för patienter med diskbråck i ländryggen, men också för de som lider av smärta i resten av kroppen såsom nacke, rygg och fibromyalgi.
När bör jag söka vård för mitt diskbråck?
Det finns dock situationer där symtomen för ett diskbråck i ländryggen antingen inte lindras med hjälp av receptfria läkemedel, eller helt enkelt inte går över. Du bör söka vård om du har
ont i ryggen och samtidigt upplever någon av följande symtom:
- Nedsatt känsel kring könsorgan, ändtarm eller insidan av låren
- Minskad kraft i händer, armar, fötter eller ben
- Svårt att kontrollera din urin eller avföring
Vanliga frågor
Hur lång tid tar det för ett diskbråck att läka?
Kan diskbråck läka av sig själv?
Hur upptäcker man ett diskbråck?
Hur vet man om man har diskbråck?
- Ryggont
- Smärta som strålar ned i ett ben (ischias)
- Domningar och stickningar i ben och fot eller arm och hand och fingrar
- Svårt att kontrollera rörelserna i ben och armar
- Svårt att kontrollera urin och avföring