Diskbråck-behandling – så blir du av med din smärta

Diskar finns mellan varje kota i ryggraden och fungerar lite som stötdämpare. Ibland kan en av diskarna gå sönder och orsaka smärta. Det vanligaste är att få diskbråck i ländryggen, alltså i en av diskarna längst ned i ryggen. Det är relativt vanligt att även få diskbråck i nacken. Det finns bra diskbråck behandling, ofta rekommenderar man en kombination av fysioterapi och läkemedel. Ibland krävs även operation. Om du fått diskbråck i nacken ges liknande behandling. Bland annat kan diskbråck i nacken behandling vara fysioterapi, mobilisering och i vissa fall även injektionsbehandling. 

Rehab diskbråck

Rehab diskbråck är först och främst rörelse. Det gäller att inte stelna till utan försöka få igång blodcirkulationen. För att du inte ska överanstränga dig eller utöva fel typ av rörelser, är det viktigt att du går till en legitimerad fysioterapeut, sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat. Du kan ofta få ett program med övningar som du kan göra hemifrån. Ibland kombineras rörelse med läkemedel, det beror på hur mycket smärta diskbråcket orsakar. Har du långvarig smärta är det bra att göra en bedömning om en specialiserad rehabilitering vore bra. Vi på Rygginstitutet i Stockholm genomför både bedömning samt rehabilitering.

Medicin mot nervsmärta diskbråck

Då diskbråck kan göra väldigt ont kan smärtstillande medicin till en början vara aktuellt. För många fungerar det bra med receptfria läkemedel. Har du väldigt ont kan en läkare skriva ut starkare smärtlindring. Diskbråck-behandling är främst rörelse, men i vissa fall krävs även en operation.

FAQ om diskbråck

Vad gör man åt diskbråck, symptom för  diskbråck, varför man får diskbråck etc. Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om diskbråck.

Vad gör man åt diskbråck?

Vanligtvis behöver man ingen särskild diskbråck behandling, förutom rörelse och ett träningsprogram från exempelvis en fysioterapeut. Diskbråck brukar läka ut av sig själv. 

Symptom för diskbråck i nacken

Eftersom de översta sju kotorna i ryggraden hör till nackryggraden, även kallat cervikalryggraden, kan man även få få symptom för diskbråck i nacken Att få symptom för diskbråck i nacken är dock relativt ovanligt. Symptom för diskbråck i nacken inkluderar bland annat smärta som strålar ut från nacken till skuldran, axeln och ner i ena armen såväl som nedsatt känsel och/eller minskad kraft i en arm eller hand. Det gör oftast också ondare när du försöker vrider på nacken. Besvär och symptom för diskbråck i nacken kan komma och gå under en period, för att sedan plötsligt läka och försvinna.

Hur känns diskbråck i bröstryggen?

Det är inte särskilt vanligt att drabbas av diskbråck i bröstryggen, men vanligtvis märks det som en lokal smärta i bröstryggen, alltså mellan skuldrorna. Vid mer tryck mot nervroten kan smärtan börja stråla ut.

Vad är diskbråck?

Diskbråck är ett tillstånd när en av diskarna mellan ryggradens kotor gått sönder och nucleus (själva vätskan inuti disken) läcker ut i spinalkanalen. Detta kan orsaka tryck på olika nerver och därmed utlösa smärta.

Varför får man diskbråck?

Det är det ingen som kan svara på men det är ofta en kombination mellan arv och miljö. Alltså hur man biomekaniskt ser ut i ryggen samt hur man behandlar den exempelvis genom stillasittande, felaktiga lyft, dålig hållning och liknande.

Hur vet man om man har diskbråck?

Om du fått ett diskbråck brukar smärtan stråla ut. Har du exempelvis fått diskbråck i ländryggen kan smärtan stråla ut i ena benet, särskilt när du håller ut benet rakt och samtidigt böjer dig framåt. 

Kontakta oss

Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss.
Du kan också ringa på 08-544 311 10 eller 060-64 73 00

Rygginstitutet Stockholm

Ladvik
185 93 VAXHOLM

Telefon: 08-544 311 10
Telefax: 08-544 311 11
E-Post: vaxholm@rygginstitutet.se

Svenska Rygginstitutet

Svenska Rygginstitutet
Org nr: 556513-6842 / 
Bg: 5336-0012

Svenska Rygginstitutet
Org nr: 556513-6842 / 
Bg: 5336-0012