Ryggsmärta kan bero på anledningar. Det kan handla om kotförskjutning, ett diskbråck eller att dina diskar helt enkelt är slitna. Det kan även handla om att musklerna är inflammerade, spända eller helt enkelt för svaga. Om en eller flera nerver i ryggen hamnar i kläm kan detta leda till svår smärta, vilket kan kräva akut ryggskottsbehandling. Dessa olika anledningar kan i sin tur ha egna källor, exempelvis stress, dålig motion eller långa perioder i stillasittande position.

Undersök ihållande ryggskott och ryggsmärta

Vanligtvis beror ryggskott på överbelastning. Du har burit något som är alldeles för tungt och med en felaktig lyftteknik. Ryggsmärta kan dock även bero på något annat. Om du fortsätter att ha ont i ryggen även långt efter den inledande smärtan, eller om du regelbundet får ryggsmärtor, kan det vara aktuellt att undersöka detta hos en läkare eller ryggspecialist i Stockholm. Ibland räcker det med att du får ryggskottsmassage för att smärtan ska gå över. I andra fall kan du behöva ryggskottsbehandling för att förändra din situation. Har du ont i ryggen under långa och återkommande perioder, besök en läkare för att undersöka läget.

Det finns ingen riktig ryggskottsbehandling för vanliga ryggskott, vanligtvis räcker det med vila för att det ska bli bättre. Försök att använda ryggmusklerna trots att det gör ont men inte till den grad att ryggsmärtan blir värre. Oftast går det att känna var gränsen går. Vid allvarlig smärta kan ryggskottsbehandling gå ut på att du får smärtstillande, massage eller att en läkare röntgar för att se om smärtan kan bero på något ovanligt.

Så här kan du undvika ryggskott

Det är alltid bäst att undvika ryggskott och ryggsmärta så långt som möjligt, speciellt om du vet att du enkelt kan få besvär. Utför inga alltför tunga lyft och om du måste lyfta, se till att du lyfter med benen så mycket som möjligt. Rak rygg och raka armar. Det är bättre att lägga lite extra tid på att utföra lyften rätt jämfört med att behöva besöka rehab för rygg efteråt.

Bra övningar för att minska smärtan

Det finns flera bra metoder för ryggskottsbehandlingar och övningar för att minska smärtan. Ett tips är att lägga sig på golvet och försöka pressa ryggen mot golvet så gott det går. Andas djupt och lugnt i ett antal minuter. Detta är en enkel men effektiv övning som snabbt hjälper dig hantera smärtan. När det kommer till ryggskottsbehandlingar och övningar går det att hitta många videos som visar hur du kan stretcha musklerna om du har ryggsmärta.

Sök hjälp om du har ont i ryggen i Stockholm

Om du lider av regelbunden ryggsmärta, se till att söka hjälp. Med hjälp av rehab i Stockholm kan du behandla både smärtan och även källan bakom besvären.