Akut ryggsmärta är ett av de första tecken på att du behöver besöka en läkare. De medicinska kostnaderna för sjukskrivning på grund av ryggproblem är stora, och det är oftast bra att undersöka problemen redan i ett tidigt stadie. Annars finns det risk för att ditt tillstånd förvärras ytterligare. Långt ifrån alltid är det dock fråga om särskilt allvarliga skador, och ofta kan du underlätta situationen med hjälp av motion och normala vardagsaktiviteter, efter läkares rekommendationer.

Vad gäller kroniska bekymmer så kan de i vissa fall vara tecken på mer allvarliga diagnoser, autoimmuna sjukdomar eller cancer. För att verkligen kartlägga vad just dina problem beror på är det alltid bra att konsultera en ryggklinik. Genom att ta hjälp av sådana aktörer eller rehabiliteringscenter kan du också få anpassade träningsprogram som på ett skonsamt sätt stärker din rygg och motverkar vidare problem.

Övningar

Några av de övningar som rehabiliteringscenter erbjuder är exempelvis aerobics, muskelstärkande eller tänjande. Du kan också få tips om hur du förbättrar din hållning. Beroende på hur snabbt du återhämtar dig så kan dessa träningsprogram pågå i mellan 8-10 veckor. Stretching är ett effektivt sätt att förbättra ditt tillstånd, och kan enkelt kombineras med andra aktiviteter. För bästa resultat kan du be din sjukgymnast ta fram anpassade strechingsövningar för just dina problem. Balansmaskiner och träningsbollar är andra användbara inslag under denna form av träning.

Stresshantering

Många undrar hur ont i nacken och stelhet i ryggen egentligen uppstår. Många ryggproblem är relaterade till stress, och inte sällan är det nödvändigt med avslappnande åtgärder som massage och ryggradskorrigering. Massageterapi är en insats som rehabiliteringscenter sätter in i samband med kronisk stress. Det kan minska muskelsmärta och är en helt ofarlig forma av terapi utan risk för skador. Det har gjorts vetenskapliga studier som visar att massage är ett effektiv inslag av stresshantering.

Smärtlindring

Simning är en annan form av rehabilitering som också stärker ryggen på ett bra sätt. Simning gör det möjligt för kroppen att sträcka ut sina rörelser ordentligt och det är också ett sätt för dig att rehabiliteringsträna tillsammans med andra. I samband med riktigt svåra ryggsmärtor kan simning kännas en aning skrämmande. Då kan det vara ett bra alternativ att börja med att gåträna i vatten och sedan successivt gå över till att simma. Om det fortfarande känns jobbigt finns det speciella flythjälpmedel som kan användas för att underlätta ditt rygg ont.

Det finns många aktörer som erbjuder rehabiliteringsprogram som underlättar för patienter med målet att ta sig tillbaka till god hälsa. Rygginstitutet är ett professionellt alternativ som kan ta fram passande lösningar och övningar för just dina problem. Kontakta dem redan idag!

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”