Ångest behandling – så kan du få hjälp

Ångestbehandling

Omkring 40 procent av alla mellan 16-84 år i Sverige upplever ängslan, oro eller ångest. Det visar Folkhälsomyndighetens statistik från 2020. Att ofta drabbas av ångest kan vara påfrestande, men det finns sätt att behandla ångesten på ー både med eller utan medicin.

Vad är ångest?

Ångest är reaktioner från nervsystemet som inte går att styra. Vid ångest skickar hjärnan signaler till kroppen att göra sig redo att hantera en utmanande situation genom att öka mängden stresshormoner i blodet. Hormonerna gör musklerna spända och får pulsen att gå upp.

Förmågan att bli känna ångest har varit viktig för människans överlevnad. Ångest ger extra energi som gör det möjligt att springa snabbt eller att försvara sig. Hjärnan kan inte skilja på vad som är verkliga hot och vad som endast är tankar ー därför blir kroppens reaktion densamma som vid en verkligt hotfull situation och personen upplever ångest.

Working Man Anxiety | Rygginstitutet

Vilka är de vanligaste symtomen på ångest?

Hjärtklappning, förhöjd puls, illamående och starka oros- och obehagskänslor. Den här sortens symptom är oerhört vanliga för den som lider av ångest. Ångest kan ofta yttra sig i fysiska symptom som exempelvis:

  • Hjärtklappning
  • Yrsel
  • Klump i magen
  • Kallsvettig
  • Stickningar och domningar i fötter och händer

Förutom de fysiska symptomen kan en ihållande oroskänsla vara något som många tycker är jobbig. Ofta drar sig den med ångest för att göra saker som känns läskiga eller jobbiga. Det kan handla om att vistas bland folk, eller på platser där det är svårt att gå undan, exempelvis i ett köpcentrum, på en buss eller i en tunnelbanevagn. Som tur är finns det bra hjälp och behandlingar för dig som lider av ångest.

Bli av med ångest utan medicin

Att lida av olika typer av ångestsyndrom är mycket vanligt, och förvärras ofta av stress. Att vara stressad är något de flesta av oss är ibland men om man levt under stressiga förhållanden en längre tid kan stressen gå över i ångest. Ångest är oftast en betydligt starkare känsla av såväl stress som oro och obehag. Många människor som behöver hjälp för ångest får medicin utskriven, men det finns dock en hel del saker du själv kan prova för att bli av med ångest utan medicin. Till exempel:

  • Sömn. Försök att sova på regelbundna tider samt att du får tillräckligt många timmar sömn, du hittar information och tips på hur din kan göra på 1177.se
  • Prioritera träning. Försök att röra på dig. Du behöver inte gå till gymmet eller liknande, men att komma ut ur hemmet på en promenad kan göra stor skillnad för välbefinnandet.
  • Ät hälsosamt och regelbundet. Att äta regelbundet, hälsosamt och varierat förbättrar din tarmflora där många av måbra-hormonerna produceras.
  • Börja med avslappningsövningar och mindfulness. – Det finns många bra böcker och appar att köpa om avslappningstekniker. Du kan även hitta mer information samt avslappningsövningar på 1177.se
  • Lär dig mer. Kunskap kan hjälpa dig att bli av med ångest utan medicin. Genom att förstå vad ångest är blir det enklare att skapa distans och hålla dig rationell när du drabbas av ångestsymtom.

Rygginstitutet arbetar medrehabilitering i Stockholm, att hantera ångest är en central del i vår rehabilitering.

man anxiety | Rygginstitutet

Social ångest-behandling

Många lider av social ångest i olika grad och om ditt tillstånd hindrar dig i din vardag är det viktigt att du söker hjälp. Detsamma gäller om du använder alkohol eller droger för att lindra din ångest.

För att kunna få den hjälp man behöver måste man utsätta sig för saker som känns jobbiga. Oftast rekommenderas KBT (Kognitiv Beteendeterapi) som social ångest-behandling.

KBT är en form av social ångest-behandling där du får hjälp att klara av och ta itu med obehagliga och ångestfyllda tankar. Terapin sker stegvis i en metod som kallas exponering, vilket innebär att du successivt närmar dig sådant som du brukar undvika. Det kan till exempel handla om att ta pendeln eller att gå till affären. I den här typen av behandling för social ångest kan man dessutom få i uppgift att skriva ner tankar som uppstår i specifika sammanhang och träna på olika situationer genom rollspel.

Vad är panikångest?

En stark känsla av ångest som uppstår plötsligt kallas för panikångestattack. En sådan attack känns väldigt tydligt i kroppen. Vid en panikångestattack kan du uppleva symtom som:

  • yrsel
  • hjärtklappning
  • overklighetskänsla
  • illamående
  • svårt att andas
  • svettningar
  • skakningar
  • frossa.

En panikångestattack kan uppstå plötsligt och det är inte ovanligt att drabbas när du till exempel vilar eller slappnar av. Attackerna kan upplevas som skrämmande och du kan känna en rädsla för att dö. Även om panikångestattacker är obehagliga, är de inte farliga och de går över av sig själv ー ofta inom några minuter upp till 20 minuter. Återkommande attacker kallas för paniksyndrom och då kan professionell ångestbehandling krävas för att bli av med besvären.

Hjälp mot panikångest

Det finns hjälp mot panikångest att få. Om du har haft återkommande attacker i minst en månad, undviker situationer av rädsla för ångest eller skadar dig själv för att lindra din ångest kan du söka hjälp hos din vårdcentral. För att se till att få rätt panikångestbehandling är det viktigt att be om en extra lång besökstid när du bokar tid för att säkerställa att du hinner berätta om din situation. Du kan också söka ångestbehandling på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning, kontakta företagshälsovården om du är anställd eller söka hjälp via studenthälsan om du studerar.

Hjälp mot panikångest (om du drabbas av en attack):

  • Sätt dig på en stol och tryck fötterna mot golvet, observera hur det känns i kroppen.
  • Beskriv för dig själv vad som händer just nu.
  • Försök andas lugnt och lägg gärna handen på magen för att se till att du andas djupt.
  • Stanna i upplevelsen och känn hur ångesten succesivt minskar, det blir alltid bättre efter en stund.
  • Att gå ut på en promenad, läsa en bok eller lyssna på musik kan också lindra ångestattacken.

Lider du av panikångest?

Om du har sökt hjälp inom vården och inget har fungerat ー kontakta oss på Rygginstitutet för panikångestbehandling. Vi kan hjälpa dig bli av med ångest utan medicin för att du ska kunna återgå till din vardag.

FAQ om ångest

För den som lider av ångest kan det känns omöjligt att ta sig vidare. Men de varianter av ångest-behandling som finns är välbeprövade och har gett goda resultat.

Hur behandlar man ångest?

Ångestbehandling kan se ut på olika sätt beroende på individen. För en del personer är KBT en bra lösning. För andra krävs även medicinering som en del av behandlingen. Ofta ges selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) som medicin.

Vilken medicin är bäst mot ångest?

SSRI-preparat är den vanligaste medicinen mot symptom på ångestoch ges ofta som antidepressiv medicin. Det finns flera varianter av SSRI-preparat, bland annat Sertralin, Fluoxetin och Paroxetin. Eftersom kroppen behöver flera veckor för att ställa om sig med medicinen kan man ibland behöva testa olika varianter för att hitta både en medicin och en dos som fungerar.

Vad är ångest fysiska symptom?

För dig som lider av svår ångest finns bra ångestbehandling, både i form av medicin men också genom KBT. Just kognitiv beteendeterapi har visat sig vara väldigt framgångsrikt för ångest-behandling.

Kontakta oss

Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss.
Du kan också ringa på 08-544 311 10 eller 060-64 73 00

Rygginstitutet Stockholm

Ladvik
185 93 VAXHOLM

Telefon: 08-544 311 10
Telefax: 08-544 311 11
E-Post: vaxholm@rygginstitutet.se

Svenska Rygginstitutet

Svenska Rygginstitutet
Org nr: 556513-6842 / 
Bg: 5336-0012