Ångest behandling – så kan du få hjälp

Ångestbehandling

Hjärtklappning, förhöjd puls, illamående och starka oros- och obehagskänslor. Den här sortens symptom är oerhört vanliga för den som lider av ångest. Ångest kan ofta yttra sig i fysiska symptom som exempelvis:

  • Hjärtklappning
  • Yrsel
  • Klump i magen
  • Kallsvettig
  • Stickningar och domningar i fötter och händer

Förutom de fysiska symptomen kan en ihållande oroskänsla vara något som många tycker är jobbig. Ofta drar sig den med ångest för att göra saker som känns läskiga eller jobbiga. Det kan handla om att vistas bland folk, eller på platser där det är svårt att gå undan, exempelvis i ett köpcentrum, på buss eller tunnelbana. Som tur är finns det bra hjälp och behandlingar för dig som lider av ångest.

Bli av med ångest utan medicin

Att lida av olika typer av ångestsyndrom är mycket vanligt, och förvärras ofta av stress. Att vara stressad är något de flesta av oss är ibland men om man levt under stressiga förhållanden en längre tid kan stressen gå över i ångest. Ångest är oftast en betydligt starkare känsla av såväl stress som oro och obehag. Många människor som behöver hjälp för ångest får medicin utskriven, men det finns dock en hel del saker du själv kan prova för att se om ångesten släpper gradvis. Till exempel:

  • Sömn. Försök att sova på regelbundna tider samt att du får tillräckligt många timmar sömn, du hittar information och tips på hur din kan göra på 1177.se
  • Prioritera träning. Försök att röra på dig. Du behöver inte gå till gymmet eller liknande, men att komma ut ur hemmet på en promenad kan göra stor skillnad för välbefinnandet.
  • Börja med avslappningsövningar och mindfulness, det finns många bra böcker och appar att köpa. Du kan även hitta mer information samt övningar på 1177.se

Rygginstitutet arbetar medrehabilitering i Stockholm, att hantera ångest är en central del i vår rehabilitering.

Social ångest behandling

Många lider av social ångest i olika grad och om ditt tillstånd hindrar dig i din vardag är det viktigt att du söker hjälp. Detsamma gäller om du använder alkohol eller droger för att lindra din ångest.

För att kunna få den hjälp man behöver måste man utsätta sig för saker som känns jobbiga. Oftast rekommenderas KBT (Kognitiv Beteendeterapi) som social ångest behandling.

KBT är en form av social ångest behandling där du får hjälp att klara av och ta itu med obehagliga och ångestfyllda tankar. Terapin sker stegvis i en metod som kallas exponering, vilket innebär att du successivt närmar dig sådant som du brukar undvika. Det kan till exempel handla om att ta pendeln eller att gå till affären. I den här typen av behandling för social ångest kan man dessutom få i uppgift att skriva ner tankar som uppstår i specifika sammanhang och träna på olika situationer genom rollspel.

FAQ om ångest

För den som lider av ångest kan det känns omöjligt att ta sig vidare. Men de varianter av ångest behandling som finns är välbeprövade och har gett goda resultat.

Hur behandlar man ångest?

Ångestbehandling kan se ut på olika sätt beroende på individen. För en del personer är KBT en bra lösning. För andra krävs även medicin som en del av behandlingen. Ofta ges selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) som medicin.

Vilken medicin är bäst mot ångest?

SSRI-preparat är den vanligaste medicinen mot symptom på ångestoch ges ofta som antidepressiv medicin. Det finns flera varianter av SSRI-preparat, bland annat Sertralin, Fluoxetin och Paroxetin. Eftersom kroppen behöver flera veckor för att ställa om sig med medicinen kan man ibland behöva testa olika varianter för att hitta en medicin som fungerar.

Vad är ångest fysiska symptom?

För dig som lider av svår ångest finns bra ångestbehandling, både i form av medicin men också genom KBT. Just kognitiv beteendeterapi har visat sig vara väldigt framgångsrikt för ångest behandling.

Kontakta oss

Använd formuläret nedan för att komma i kontakt med oss.
Du kan också ringa på 08-544 311 10 eller 060-64 73 00

Region

Rygginstitutet Stockholm

Ladvik
185 93 VAXHOLM

Telefon: 08-544 311 10
Telefax: 08-544 311 11
E-Post: vaxholm@rygginstitutet.se

Svenska Rygginstitutet

Svenska Rygginstitutet
Org nr: 556513-6842 / 
Bg: 5336-0012