Från en undersökning gjord år 2012 fastslogs det att ca 18 % av Sveriges befolkning led av mild till allvarlig värk i kroppen. Denna värk kan göra det svårt för de drabbade att utföra dagliga aktiviteter. En person med kronisk värk kan också uppleva att ens generella hälsa är påverkad. Nack- och ryggsmärta är en av de vanligaste typer av värk, och vi har förmodligen alla upplevt perioder av det under våra liv. Smärta som uppkommit efter en olycka eller en skada är lättare att diagnostisera, men nack- och ryggsmärta kan även uppkomma även om man inte tycker sig ha gjort något särskilt för att orsaka den.

Orsaker till ryggproblem

Många vardagliga vanor kan ge upphov till ryggproblem och annan smärta, några av vilka är listade nedan.

  1. Att sova på mage

För att kunna sova på mage måste du vända ditt huvud åt antingen den ena eller den andra sidan. Även om våra nackar är designade för att kunna vrida huvudet fram och tillbaka kan timmar i denna position leda till ont i n acken. För att undvika smärta bör du därför försöka sova på ryggen eller sidan.

 

  1. Otillräckligt med träning

Studier visar att upp till 40 % av de som lider av värk i ryggen slutar att motionera när de upplever obehag. Sanningen är att du kan sakta ner läkningsprocessen eller till och med förvärra smärtan om du blir allt för stillasittande. Även om du lider av värk i ryggen borde du alltså försöka röra på dig och träna på ett skonsamt sätt.

 

  1. Att titta på TV i sängen

Vi är många som myser ner i sängen framför datorn eller TV:n på kvällen, men att sitta still i en dålig position i timmar i sträck kan leda till att man skadar diskarna i ryggraden. För att undvika ont i nacken och ryggen kan det därför vara ett bra alternativ att flytta ut TV:n från sovrummet.

 

  1. Dåliga matvanor

Sämre matvanor leder i längden ofta till att vi ökar i vikt. Övervikt i sin tur ökar risken för smärta i nedre delen av ryggen. Genom att hålla kroppen hälsosam kan du undvika ryggsmärta relaterad till övervikt.

 

  1. Dåliga madrasser

Får du ont i ryggen av sängen? Då kan det vara dags att investera i en ny madrass. En madrass som ger ett ojämnt stöd kan orsaka både nack- och ryggsmärta. När du ligger raklång i sängen bör det inte finnas någon luft mellan dig och madrassen. Vissa menar på att en medelhård säng är det bästa för att undvika ryggproblem, och att du dessutom bör byta ut dem var 7-9 år.

Ont i ryggen? Kontakta Rygginstitutet

Rygginstitutet hjälper dig lindra och behandla smärtan från dina nack- och ryggproblem och arbetar för att du ska bli smärtfri. Kontakta oss eller läs mer direkt här på vår hemsida om rehabiliterande ryggövningar och tips och råd för ergonomiskt sittande, och vilken den bästa sängen är för din rygg.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”