Enligt vissa beräkningar drabbas ca 80% av befolkningen i länder världen över av smärta i nedre ryggen eller ryggskott vid något tillfälle i livet (spine-health.com, 2016). I de flesta fall orsakas denna smärta av fel belastning på muskler, skada eller överansträngning. Även om det är en vanlig åkomma, är det graden av smärtan som patienten upplever som avgör vilken typ av behandling för ryggbesvär en patient skall genomgå. Behandling av patienter beror också på hur patientens journal ser ut över tidigare sjukdomar och behandlingar. Även om det alltid är klokt att besöka en läkare, finns det vissa åkommor som kan behandlas hemma. Lindriga ryggsmärtor kan klaras ut med vila kombinerat med motion och receptfria läkemedel, om man i samband med ryggsmärtan upplever domningar eller stickningar i benen bör man dock uppsöka läkare.

Nedan visas fyra effektiva sätt för behandling och hantering av smärta i nedre ryggen.

Låt musklerna vila lagom mycket

Om man lider av mycket svår smärta i ryggen är det svårt att sitta eller ligga still under långa perioder. Fullständig vila är inget som brukar rekommenderas mer än ett par dagar. Smärta och stelhet lindras och går över snabbare om man försiktighet rör på sig, ta lugna promenader för att få igång blodcirkulationen.

Användning av temperatur terapi

Användning av värme eller kyla föreslås ofta för behandling av ryggsmärtor. Beroende på om smärtan orsakas av en inflammation eller en skada kan man avgöra vilken av metoderna som bäst lämpar sig. Kyla minskar smärta och dämpar svullnader medan värme löser upp spända muskler och ökar blodcirkulationen vilket lindrar smärtan.

Receptfria läkemedel

Om smärtan är outhärdlig, finns det tabletter och salvor att köpa på apoteket för att lindra smärtan. Ryggont som orsakats av en inflammation eller sträckning brukar kunna behandlas med anti-inflammatorisk salva eller tabletter. Läkemedel kan vara en del av behandling av ryggskott och övriga ryggsmärtor.

Rehabilitering och rörelseträning

En terapeut eller en läkare kan hjälpa patienten att ta fram ett träningsprogram som lindra smärta i nedre ryggen. I de flesta fall kan en kombination av aerob träning, stretching och stärkande övningar bidra till att öka ryggmusklernas styrka och flexibilitet. En kombination av träning och stressbehandling i Stockholm kan man få hos Rygginstitutet som erbjuder behandlings- och rehabiliteringsalternativ med hjälp av erfarna och sjukgymnaster.

Det uppskattas att ca 13,5% av alla sjukdagar i Sverige tillskrivs ryggsmärtor som rapporterats av anställda. Dessa sjukskrivningar utgör 7% av landets totala utgifter för hälso- och sjukvården i Sverige. Ordentlig motion, ergonomiska möbler på arbetsplatserna och en stressfri miljö kan minska fall av rygg- och nackproblem.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Rygginstitutet.”